KULTÚRA

20 független budapesti könyvesbolt, ahova tényleg érdemes betérni


Mindegyiknek egyedi varázsa van, és mindegyiket másért szeretjük. Van, ami már évtizedek óta a város és életünk biztos pontja, mások frissek, újszerűek – de a közös bennük, hogy üres kézzel viszonylag ritkán távozunk. Ahogy a könyvpiaci botrányok miatt csökken az olvasók bizalma az országos könyvterjesztő hálózatok iránt, mi ezeket a független könyvesboltokat ajánljuk.

Független könyvesboltok


Írók Boltja
Andrássy út 45. 

A nagy klasszikus az Andrássy úton, az egykori Japán kávéház termeiben. A plafonig érő könyvespolcokon végtelen mennyiségű szépirodalmi kötet, a történet- és szellemtudományok és a mai folyóiratok legjava sorakozik. Ami itt nincs meg friss kortárs magyar irodalomból, az már sehol nem található már meg. Plusz pont, hogy nem csak könyvekért érdemes idejönni, de gyakran írókat is elcsíphetünk a sorok között nézelődni. 

Bookup Könyvesbolt
Pozsonyi út 23.

Ritka, és nagyon fontosnak tűnő kezdeményezés a Bookup. Konkurens kiadók közösen találták ki, és közösen is nyitották meg pop up könyvesboltjukat: a 21. Század Kiadó, a Next21 Kiadó, az Animus Könyvek, a Central Könyvek, a Lampion Könyvek, valamint a HVG Könyvek és a HVG Könyvek Junior fogott össze, és a tesztüzem alatt annyi pozitív dologban, annyira sok élményben volt részük, hogy le sem álltak, azóta is folyamatosan fejlesztik a koncepciót. Az alap a bemutatkozásuk szerint megvan a sikerhez:  „Szeretnénk, ha a Bookup Könyvesboltba mindig szívesen térnél be, és otthonosan éreznéd magad a könyveink között.”

Atlantisz Könyvsziget
Király utca 2.

Ha magyar vagy idegennyelvű építészeti, filozófiai, történelemelméleti vagy bármilyen humán tudományokkal foglalkozó munkát keresünk, vagy a belvárosban szeretnénk gyorsan megvenni a legfrissebb magyar kortárs irodalmi megjelenések egyikét, mindig a Király utca és Anker köz sarkára visz az utunk. A boltban hosszan tudunk nézelődni is, de online is érdemes szétnézni, mert ott még nagyobb a választék. 

Láng Téka
Pozsonyi út 5.

A Pozsonyi út elején álló Láng Téka egy igazi intézmény, ide nem csak a könyvekért járunk, hiszen a tulajdonos, „Rédei Éva megszállott könyves, aki akcióival, könyveivel régen kilépett a hagyományos könyvkereskedelem kliséiből” – szól a méltatás. A bolt egymás előtt elcsúszó könyvespolcainak rendszere – ahonnan egy-egy vágyott könyvet elővarázsolnak – csak hab a tortán. Kiemelt profiljuk pedig a zsidó vonatkozású könyvek, egy egész fal a zsidó történelemhez és irodalomhoz kapcsolódó műveket tartalmazza.

Láng
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Vince Könyvesbolt
Krisztina krt. 34. – MÜPA

A Müpában lévő reprezentatív Vince könyvesboltban megtalálhatók a kortárs szépirodalom, gasztronómiai és gyermekkönyvek újdonságai mellett a magyar múzeumok kiállítási katalógusai, vizuális pedagógiai szakkönyvek, képző-és előadó-művészeti kiadványok (film, színház, fotó, festészet, építészet, divat, zene stb. műfajban) egyaránt. Ráadásul a Vince Kiadó kizárólagos magyarországi terjesztője a TASCHEN-, Könemann-, daab-, teNeues- és Evergreen-kiadványoknak, a boltban ennek köszönhetően a külföldi kiadású belsőépítészeti, design- és fotóalbumok is nagy választékban kaphatók.

Libertine Könyvesbolt
Lipthay u. 12.

Különleges kísérlet ez a bolt – Szabados Ági személyesen válogatta össze, mi legyen a polcokon. A NIOK – Nincs Időm Olvasni Kihívással több tízezreket megmozgató műsorvezető könyvesboltja nagy segítség lehet annak, aki tanácstalan, merre is induljon el az olvasnivalók túlkínálatában, és egy személyesebb útmutatásra, válogatásra vágyik. Persze ehhez kell, hogy a leendő olvasó ízlésének legyen közös metszete Szabados Ágiéval. 

Libertine
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Babérliget könyvesbolt és kávézó
Kertész utca 29. 

Különleges hibrid ez a hely, ahol a könyvesbolt, kávézó, étterem és rendezvénytér olvad egybe. A név – Babérliget – Hamvas Béla örökségét hivatott továbbvinni, a polcokon az ő, és a hozzá szorosan kötődő/köthető szerzők művei foglalnak helyet, világirodalmi és kortárs művekkel együtt. 

Gdansk
Bartók Béla út 46.

Kicsi, de kultikus hely a Gdansk. A Bartók Béla út nagyágyúi között bújik meg ez a méretéhez képest kifejezetten széles réteg által ismert és látogatott, és még annál is nagyobb kulturális hatású intézmény: mert nem csupán könyvesboltról van szó. A Marzena Jagielska és férje, Szepessy Ákos képzőművész, a Fortepan egyik alapítója által nyitott Gdanskban ugyanis az illusztrált könyvek, folyóiratok, irodalmi és művészeti kiadványok mellett remek ételek és italok, kiállítások és felolvasások várják a közönséget.

Olvasók Boltja
Pannónia utca 35.

A bejárat melletti látványos falfestés miatt eltéveszthetetlen könyvesbolt régóta Újlipótváros egy biztos pontja. A könyvesboltban nem csak a Typotex Kiadó teljes kínálata található meg, de a profiljuk kiterjed a magyar és világirodalomra, valamint hangsúlyosan jelen vannak a művészeti és tudományos kiadások is.

Olvasók
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Örkény István Könyvesbolt
Szent István körút 26.

A Kossuth Kiadó könyvesboltjának különlegessége, hogy a város legnagyobb hangoskönyv-kínálata itt található, illetve lehetőség van a sajátunk elkészítésére is. A HangomKönyv keretében a ministúdiójukban mi magunk olvashatjuk fel kedvenc versünket, mesénket, elbeszélésünket hangoskönyvre (cédére).

Balassi Könyvesbolt
Hollán Ernő utca 31. – bejárat a Gergely Győző utca felől

A független Balassi Kiadó 1992 óta van jelen a piacon, azóta könyveivel publikálási lehetőséget biztosít a humán tudományok művelőinek, és bemutatja a kutatások legfrissebb eredményeit, célközönsége pedig leginkább szakemerekből, valamint tudományos érdeklődésű olvasókból áll. „A célkitűzések ma is érvényesek” – erősíti meg a kiadó honlapja. Ha a művelődéstörténet, az irodalom, a nyelvészet, a történettudomány, a régészet, a művészettörténet, a művészetelmélet, a szociológia, a pszichológia, a vallástudomány, a filozófia, a néprajz, a zene vagy a színház a te területed, akkor a kiadó könyvesboltjában biztosan jó helyen jársz.

+1 pro tipp: érdemes a vágyott könyvnél megnézned, melyik kiadó adta ki, és felkeresni az ő honlapjukat vagy speciális könyvesboltjukat, mert sokszor 10-20%-kal olcsóbban tudod náluk megvenni a kiszemelt könyvet. 

Specializált könyvesboltok


ISBN books+gallery
Víg utca 2.

Ez a VIII. kerületi könyvesbolt bátran és izgalmasan feszegeti a könyvesbolt klasszikus határait. Tereiben kiállítások mellett válogathatunk a főként építészeti, urbanisztikai, képzőművészeti tárgyú magyar és idegennyelvű könyvek közül, de zinék, különleges kisszériás nyomtatványok bombabiztos lelőhelye is, és nem egyszer kiállításokba is belefuthatunk itt. 

FUGA Könyvesbolt
Petőfi Sándor utca 5.

Szintén specializált könyvesbolttal van dolgunk, értelemszerűen a fő fókusz itt az építészet, tájépítészet, urbanisztika, illetve Budapesttel kapcsolatos könyvek is szép számmal akadnak. 

Klauzál 13
Klauzál tér 13.

Évekkel ezelőtt egy legendás raklapos vásáruk csábított be ide minket, ahol művészeti albumokat tudtunk töredék áron megvenni. Nem véletlenül, a bolt profilja szerint itt is főként magyar- és idegennyelvű fotós, képzőművészeti albumokat találunk, illetve a gazdag a választék zsidó és judaisztikai tárgyú könyvekben.

Mai Manó
Nagymező utca 20.

Fotósok, gyűjtők Mekkája a Mai Manó házban található könyvesbolt, ahol a hazai és külföldi fotóművészek albumai, képeslapjai, eredeti fényképfelvételei, mellett lehetőség szerint beszerzik a magyar könyvkiadás legfrissebb fotográfiai tárgyú kiadványait, folyóiratokat, az aktuális fotókiállítások katalógusait, illetve a ritkaságként nyilvántartott klasszikusokat, szakkönyveket is.

Pagony
városszerte

Gyerekek, fiatalok könyves paradicsoma. Elképesztő választékkal nagyjából 0 éves kortól egészen a kamaszirodalomig, a világirodalmi és magyar klasszikusok, saját kiadványok sorakoznak a polcokon. Városszerte több boltjuk is van, kedvencünk a Gellért téri, ahol a kirakat, a belső dizájn, a játszósarok mind csak megnehezíti a szülők dolgát, amikor már indulni kéne… Olyan figurákat, karaktereket és történeteket köszönhetünk szerzőiknek, mint Boribon, a Kuflik, Bogyó és Babóca, Pitypang, Rumini, Maszat, Csoda és Kósza, vagy éppen a Panthera vagy az Időfutár.

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

Idegennyelvű könyvesboltok


Massolit Books & Café
Nagy Diófa utca 30.

Ha valami klasszikus szépirodalmat keresünk angolul, első utunk mindig ebbe a kedves VII. kerületi kávézó-könyvesboltba visz, ahol ráadásul a megvásárolt könyvvel utána kiülhetünk a hátsó kertbe is. Új és használt könyvek közül is válogathatunk, sőt, magyar szépirodalmi művek idegennyelvű fordításait is fellelhetjük itt.

Oxford Bookshop
Gerlóczy utca 7. 

Ez Magyarország egyetlen Oxford University Press könyvesboltja, ahol a világ legnagyobb egyetemi könyvkiadójának szinte teljes, az angol nyelvoktatással kapcsolatos könyvkínálata megismerhető és beszerezhtő. Nemcsak az angol nyelv tanításával foglalkozó részleg könyvei, de az angliai iskolásoknak szánt tankönyvek – kéttannyelvű suli? naná, hogy hasznos! – és más kiadványok is megvásárolhatók a boltban.

Bestseller
Október 6. utca

Több mint 30 éve biztos pont a fővárosi könyves szcénában ez a bolt – számos idegen nyelven szerezhetjük itt be a széprodalmi és tudományos műveket. Angol mellett német, francia, olasz, orosz, spanyol, holland és portugál nyelvű könyveket találunk a polcokon.  Sőt itt is beszerezhetjük a magyar művek külföldi fordításait is.

Bestseller
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Di-Plant Foreign Language Bookstore
Gyulai Pál utca 2.

A hébertől a japánig, a lengyeltől a törökig, és persze a legnépszerűbb idegen nyelvekig szolfálja majdnem három évtizede olvasóit a Di-Plant Idegennyelvű könyvesbolt a VIII. kerület szívében. A legfontosabb tankönyveken felül igazi különlegesség az antikvár részleg, az állandóan frissülő kínálatban fillérekért lehet olvasnivalót, szótárakat, szakkönyveket találni. A nyelvkönyvek mellett hangos szótárak, interaktív, tanulást segítő eszközök, nyelvgyakorló társasjátékok és szókártyák is vannak kínálatban, de vásárolható hazai és külföldi idegen nyelvű szépirodalom, illetve itt van a legteljesebb kínálattal idegennyelvű, könnyített szépirodalomból.

Könyvet nem csak újonnan lehet beszerezni, sőt! Úgyhogy sorozatunk következő részében fejest ugrunk az antikváriumok és könyvcserék világába.