STÍLUS

Budapest Átevezés, Soharóza, Szeszgyár – megvan a tíz legjobb közösségi projekt


Budapest Tuning: kulturális programok, művészeti produkciók és kísérleti projektek megvalósítására indított pályázatot 2023-ban is a főváros.

A Budapest Tuning ötletpályázat szabadtéri aktivitások, találkozási pontok és közösségi funkciók létrejöttét ösztönzi szerte a városban. A tavaly indított pályázat célja, hogy a kiválasztott projektek új, rendhagyó városhasználati helyzeteket teremtsenek. Most az is kiderült, mely Budapest Tuning projektek színesítik a nyarat, majd valósulnak meg egészen október végéig – közölte a főváros.

A Budapest Tuning zsűrije és a pályázat kiírója, a Budapest Brand választotta ki azt a tíz projektötletet, amelyek a legizgalmasabb, „legközösségibb” módon töltik meg Budapest köztereit 2023. július és október 31. között. A zsűri tagjai: Eke Angéla színművész, bábművész, Somlai-Fischer Ádám, a Prezi társalapítója, építész, Zsendovits Ábel, a Szimpla alapítója, Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke, várostervező és az idén újonnan csatlakozó László Panna, műsorvezető-riporter.

Az idei nyertes ötletek

A Kispálya kategóriában pár napos szabadtéri kulturális-közösségi programok valósulnak meg, projektenként legfeljebb bruttó 3 millió forintból:

Budapest Átevezés – Óbudáról Újbudára

Az első projekt július 16-án valósul meg a Valyo, Város és a folyó szervezésében. Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából 150 evezős vízi eszközzel halad át a városon a Római parttól a Kopaszi-gátig. A kikötés helyszínén tovább folytatódik az esemény, főzéssel és zenével. A cél az, hogy minél több budapesti tapasztalhassa meg a városi evezés élményét. Szeretnék megmutatni, milyen lehetőségek rejlenek abban, ha Budapesten természetközeli vízpartok vannak, ahol például evezni lehet.

Soharóza pop-up koncertek

A Soharóza pop-up koncertjei lehetőséget teremtenek arra, hogy felfedezzük a főváros kevésbé ismert látványosságait, izgalmas szabadtéri helyszíneit, és eközben egy belső utazás lehetőségét is kínálják. A program központi eleme minden helyszínen a 20 fős Soharóza kísérleti-kórus koncertje, melynek zenei anyaga reflektál arra a helyszínre, ahol éppen megjelenik. Október 20. és 23. között találkozhatunk a koncertekkel.

Budapest
Kép: Budapest Tuning
 

Jazz Jam Maraton

A Jazz Jam Maraton szervezői szeretnék bemutatni, milyen szerethető és emberközeli műfaj az improvizációra épülő élőzene. Az akció nevében található „jam” szó a műfaj egyik legautentikusabb elemére, a Jam Session-ökre utal, mely a műfaj meghatározó jellegzetessége. Augusztus 26-án, a Jászai Mari térnél, a Hollán Ernő utcában egy nyárzáró, kültéri jazzes esten várnak mindenkit.

Hétvégi vendégség

A 19. kerület megmutatja kulturális értékeit, szeptember 16-17-én. A hétvégi vendégség nevű projekt megálmodói egy olyan több helyszínre tervezett programsorozatot képzeltek el, ami felfedi a 19. kerület rejtett kincseit, bevonja és megszólítja a helyi lakosságot, valamint segít ismertté tenni a kerületben rejlő lehetőségeket fővárosszerte. Ezek a helyek: Wekerle telep, Kispesti piac és a Kós Károly tér. 

Budapest
Kép: Budapest Tuning

Részvételiségi zerowaste fesztivál a Szeszgyárban

Fenntarthatósági kérdések és közösségi kezdeményezések. A Zerowaste fesztivál egy ikonikus helyszínen, a VIII. kerületi Szeszgyár közösségi parkban biztosít megjelenést civil szervezetek számára, akik elhivatottak a részvételi módszertan és a fenntartható fejlődés mellett. Workshopok, kerekasztal beszélgetések, kísérleti zene és szabad alkotás vár minden érdeklődőt, szeptember 6. és 8. között.

Janikovszky park piknik

A park nevét viselő írónő szellemében tartott közösségi, összművészeti piknikkel az ötletgazdák erre a kissé elrejtett területre szeretnék felhívni a figyelmet, és mindenkit ösztönözni a közös tereink élményszerű, mindennapi használatára, augusztus 20-án. A reggeltől késő estig tartandó piknik művészeti hátországáról az FAQ Színház és meghívott művészei gondoskodnak és esti filmvetítésre is készülhetünk.

Budapest Green Market

Piacozás a fenntarthatóság és a szolidaritás jegyében. A Budapest GREEN Market programjai egyszerre képviselik a közösségi gondolkodás, a fenntarthatóság és a befogadó társadalom üzenetét. Olyan élményekkel várják az érdeklődőket, amelyek segítenek átélni a mindennapi fogyasztásból eredő ökológiai dilemmákat és közelebb hozzák a fogyatékossággal élő emberek kihívásait. A Klauzál téri vásárcsarnok előtt találkozhatunk a Nem Adom Fel Alapítvánnyal, júliustól októberig.

Nagypályán indulók közösségi aktivitást is magukban foglaló, a városi tereket közvetlenül formáló, kísérleti ötletekkel pályáztak a projektenként bruttó 10 millió forintos összegre:

KÜLKÖRÚT

A KÜLKÖRÚT projekt három szervezet munkája, mely eddig ad hoc eseményeket, többlépcsős kutatást és kiállításokat, zenei fesztivált, gasztrotérképet, családos kikapcsolódást kínált a VIII. kerületben. Továbbra is azon dolgoznak helyi civil- és közigazgatási szereplőkkel, hogy Józsefváros sokkal pezsgőbb, átélhetőbb élményeket nyújtson a fővárosiaknak. Július 26-tól október 9-ig a II. János Pál pápa tér, a Teleki tér és a Népszínház utca háromszögben vár mindenkit a Pápa park piknik pont, a Teleki tangó és a Járdafesztivál. 

Hengermalom placemaking

Az ötletgazdák egy jelenleg parlagon hagyott területet alakítanak át szabadtéri közösségi hellyé, mely elsősorban civil kezdeményezéseknek ad otthont. A hely kialakítását közösségi tervezés során hozzák létre, melybe számos civil szervezetet, illetve önkéntes helyi lakosokat is bevonnak. A terület felavatását, szintén civilek és helyi lakosok bevonásával valósítják meg különböző családbarát, helyi természeti és kulturális (Budai Hengerhalom) értékekre fokuszáló programok keretében Újbudán.

Budapest
Kép: Budapest Tuning

Nagytétényi ARTtér

Közösségi fesztivál a nagytétényi Duna-parton. A projekt célja, hogy a szervezők a 22. kerületi Dunapart szakaszt megtöltsék élettel, átélhetővé tegyék a folyó közelségét, és hat héten keresztül kulturális eseményeket valósítsanak meg júliustól szeptemberig. Tervezett programok: slam poetry, authenticity event, versfeldolgozások, improvizációs színház, közösségi jamm és hasonló élmények.

A nyertes projektekről és a megvalósítási időpontokról a www.budapesttuning.hu oldal ad mindig aktuális tájékoztatást. A projektek a Budapest Tuning program keretében, a Budapest Brand nZrt-vel együttműködésben valósulnak meg.