STÍLUS

Az eddigi legnagyobb csigafelmérés Budapesten – meglepetés befutókkal


Azt néztük meg, hogy meddig terjed a magyar fantázia, ha változatosan kell tölteni és izgalmasan szórni egy csigavonalba hajlított tésztát. Figyelem! Nem a csigákat, hanem a város kreativitását teszteltük.

A teszten arra voltunk kíváncsiak, hogy egy ekkora város milyen igényeket akar és tud kielégíteni, hol tart a műfaj, kiegyenlítődött-e az édes és a sós verziók aránya (spoiler: nem). Mennyire érdemes, szabad elrugaszkodni az alaptekercsektől, és mennyit lehet elkérni egy egyébként nyálas csíkot húzó állatról elnevezett pékáruért. Az utolsó kérdésre itt a válasz: 430 és 1750 forint volt a két határ (a mini csigákat most nem számoltuk ide). Az elfogulatlanság jegyében annyit mondunk, hogy a minőség felé vezető út – mint általában – egybeesik az arany középúttal: az olcsó verzióért nem véletlenül nem mernek többet kérni, a drága pedig nem mindig a legjobb.

Ezek a csigák jöttek szembe velünk a városban; ABC sorrendbe szedtük őket, mert a hangsúly a sokféleségen volt, nem a véleményünkön.

Ajváros csiga

Az ajváros ízvilág az első harapástól az utolsóig kiérezhető, felismerhető, élvezhető. Tényleg nagyon finom, egy ajvár-felismerő versenyen biztosan felférne a dobogóra. Méretre inkább közepes, lehet belőle nyugodtan többet is venni egyszerre, ha nem egyedül vagyunk úgyis kiszedik a kezünkből.

Ahol kóstoltuk: Pékműhely Bartók

Ennyibe került: 590Ft

Pékműhely,
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

Aranygaluskás csiga

Nem gondoltuk volna, hogy a boldogságba bele lehet harapni. Egészen addig, amíg össze nem hozott minket a sors a VAJ aranygaluskás csigájával. A kicsit szokatlan formájú, normál csigánál magasabb, szorosabban tekert sütemény kívül ropogós leveles tészta, belül omlós-foszlós, miközben minden harapásnál egy kis vaníliás krém is ömlik a falatra. Bár az ára egy kisebb ebédével ér fel, cserébe tényleg olyan élményt ad, amiről hetekkel később is beszélni akarunk.

Ahol kóstoltuk: VAJ

Ennyibe került: 1750Ft

Aranygaluska
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

Csokis csiga 

A csokis vagy csokiba mártott csiga elég ritka Budapesten, bár nem egyedülálló műfaj. A csokimáz beszivárog a tészta repedéseibe, és fugaként működik, így ebből kiszáradt verziót nem találni. Viszont a csokinak első osztályúnak kell lennie, hiszen ez a domináns elem – minden falatba jut belőle.

Ahol kóstoltuk: Bodo’s Kézműves Pékség

Ennyibe került: 430Ft

Csokis
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

Diós-lekváros csiga

Ha bukta lenne, akkor biztosan agyon lenne terhelve lekvárral, ami ráfröccsenne a ruhánkra is, de ebben a csigában pont annyi volt, amitől puhább és édesebb lett a tészta. Hagyta érvényesülni a diót is, amiből a külső felszínre a daráltnál nagyobb darabok, belülre viszont kisebb sziklák kerültek, amire konkrétan rá lehetett harapni. A tészta íze pedig a kiegészítők nélkül is működik, ami sosem hátrány.

Ahol kóstoltuk: Kiskovász Kézműves Pékség

Ennyibe került: 830Ft

Diós-lekváros
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

 

Fokhagymás-tejfölös-sajtos csiga

Ügyes húzás a lángos kiegészítőit átemelni egy alapvetően édes termékre, működik is, bár a szabályok ugyanazok maradnak: randi és állásinterjú előtt nem ajánlott. Az utolsó darabra sikerült lecsapnunk, de ebből sem spórolták ki a fokhagymát, a tejfölös-sajtos kéreg pedig puhán tartotta a tésztát, morzsálódásra itt nem kell számítani!

Ahol kóstoltuk: Mr. Bread

Ennyibe került: 600Ft

Fokhagymás-tejfölös-sajtos,
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

Gorgonzolás csiga

Nagyok voltak az elvárásaink és nem is csalódtunk. Kívülről csak annyit ígér, amit a neve alapján gondolhatnánk. Beleharapva azonban feltárulkozik a mákos, tökmagos meglepetésekkel teli tésztás rész, ami a gorgonzolával ügyesen kokettál. Egyedi ötlet, amit mindenhol értékeltünk.    

Ahol kóstoltuk: nor/ma

Ennyibe került: 850Ft

Gorgonzolás
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

Hagymás-omlettes csiga 

Méretre talán a közepesnél még nagyobb is, éhséget ügyesen csillapít. Sajtos utóízt hagy a szájban, ami azért érdekes, mert egy hagymás-omlettes csigától nem vártunk ennyi sajtot. De, ahogy Danny DeVito is felvilágosította Schwarzeneggert az Ikrekben: a sajt nem lehet sok. 

Ahol kóstoltuk: Princess

Ennyibe került: 480Ft

Princess,
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

Házi szilvalekváros-mákos csiga

Az első harapástól kezdve omlós, ízre abszolút működik a szilva és a mák intim kapcsolata – mindkettő elég jellegzetes és dominanciára törekvő. Miközben egymással próbálnak harcolni a szánkban a figyelemért, mi dőljünk hátra és élvezzük ki, hogy felváltva kerekednek felül.

Ahol kóstoltuk: Fill Good 

Ennyibe került: 610Ft

Házi
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

Jalapeno-bacon-ös csiga

A Fehérvári út egyik legnagyobb ígérete ez a szuper mikropékség, ahol több különböző izgalmas csigába is bele lehet botlani. Mi a csípőset választottuk, mert a sós változatokon belül ez még ritkább – a jalapeno-s hatást igazi jalapeno karikákkal oldják meg, ami a bacon mellé nyilván klasszul passzol. 

Ahol kóstoltuk: Megszegett Ígéret Pékműhely

Ennyibe került: 950Ft

Jalapeno-bacon-ös
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

Kakaós csiga

Az alaptermék kakaós csiga a legtöbb helyen elérhető, a műfajban ez számít eredetinek (lényegében a fokhagymás lángos csigás megfelelője), hatalmas közhely. Létezik már belőle TK (teljes kiőrlésű) vagy DIA (csökkentett szénhidrát tartalmú), mini, XXL változat, sztereó – egymás felé kunkorodó. 

Ahol kóstoltuk: Három Tarka Macska 

Ennyibe került: 710Ft

Kakaós
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

Málnás-pisztáciás csiga 

A BITE erőssége az amerikai stílusú csiga: a feltekert sütemények szorosan egymás mellett sülnek meg egy tepsiben, így kerek helyett szolíd négyzetes formát vesznek fel, majd egy sűrű, cukros krémet kapnak a tetejükre. Mi a pisztáciás-málnás, extrább változatot kóstoltuk meg, az omlós kelt tészta és a töltelék kicsit fanyar párosa tökéletes egyensúlyt teremtett a zaklatott reggelünkben.

Ahol kóstoltuk: BITE 

Ennyibe került: 1390Ft

Málnás-pisztáciás
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

Meggyes-mákos csiga

A klasszikus meggyes-mákos házasságot mindannyian jól ismerjük, a csokoládé darabkáktól édeshármassá avanzsáló verzió viszont ritkább. Hőre (értsd: padon ücsörgés a tűző napon) úgy reagál, ahogy várjuk: mindent elborító csokilávává alakul a csiga a kezünkben. Maszatmentesen gyakorlatilag lehetetlen elfogyasztani.

Ahol kóstoltuk: Doktor & Pék

Ennyibe került: 950Ft

Meggyes-mákos
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

Mogyorós-kakaós csiga

Milyen egyszerű és nagyszerű ötlet tört mogyoróval meghinteni (és ezzel valami újat létrehozni), (és ezzel rákerülni a listánkra) az önmagában is működő kakaós csigát! Az üresjáratokban viszont, ahol se mogyoró, se sok kakaó nincs, és a tészta felfedi valós identitását, a picit foszlós, picit sűrű csiga ott is működik, isteni finom

Ahol kóstoltuk: Artizán Budapest

Ennyibe került: 850Ft

Mogyorós-kakaós
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

Mozzarellás-paradicsomos csiga

Volt pofánk a croissant-járól híres Freyja-ba látogatni és csigáért zaklatni őket, ami egyébként a világ egyik legjobb ötlete volt. A látvány is fantasztikus, de a tetőre elhelyezett bazsalikom levelek és a grátisz csík bacon, ami a tésztába volt rejtve egészen elvarázsolt. 

Ahol kóstoltuk: Freyja

Ennyibe került: 1300Ft

Mozzarellás-paradicsomos
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

Narancsos-diós csiga 

Az ilyen csigákban az a legizgalmasabb, hogy első látásra nem egyértelmű, hogy megkapjuk-e a nevében ígért ízkombinációt, hiszen csak egy egyszerű péksütit látunk, a belseje csak harapás után tárul fel. Ebben az esetben minél beljebb jutunk, annál jobban érezteti magát a narancs és az egyenletesen elosztott darált dió – pont, ahogy számítottuk.

Ahol kóstoltuk: Jacques Liszt

Ennyibe került: 990Ft

Narancsos-diós
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

Pesztós-fetás-aszalt paradicsomos csiga

Kolbászos is volt, de egy bonyolultabb kombináció mindig több lehetőséget és izgalmat rejt magában, például akkor is, amikor végig kell mondani a nevét a pultnál. Hibázni is könnyebb ennyi hozzávalóval, de nem ebben az esetben – egy kamumix helyett itt szépen elvált egymástól a pesztó, a paradicsom és a sajt, és külön-külön is beszéltek hozzánk, nem csak a szinergia működött jól.

Ahol kóstoltuk: Kisperec

Ennyibe került: 740Ft

Pesztós-fetás-aszalt
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

Pisztáciás csiga

Mondhatjuk, hogy a csepeli Kolonics György sétány ikonikus péksége a Kifli Művek (legalábbis nagyon közel van hozzá), ahol rendkívül kedves kiszolgálás mellett, frissen sütik ki neked a csigákat. A képen egy pisztáciás krémmel vastagon megkent darab látható, a szabálytalanságát betudtuk annak, hogy a töltelék leuralta a csiga tésztáját – ezért nehéz volt haragudni.

Ahol kóstoltuk: Kifli Művek

Ennyibe került: 1450Ft

Pisztáciás
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

Pizzás csiga 

Harapásra pizzaízzel reagált, főleg olyannal, amiben a paradicsomszósz uralkodik, nem sajtból borult rá túl sok. Nem óriási, de szaftos belül, kint meg foszlik és törik. Nehéz mellé mit inni: a sörözés nem mindenkinek áll jól reggel 8 óra előtt, a kávé viszont ritkán talán közös témát egy paradicsomos tésztával Olaszországon kívül.

Ahol kóstoltuk: Csillaghegyi Megálló 

Ennyibe került: 590Ft

Pizzás
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

Szilvás-fahéjas csiga

Szabi a pék egyik szentélye ősidőktől árul fantasztikus csigákat, a listára minden esetben próbáltunk olyat találni, ami máshol nincs vagy nagyon nem ilyen. Ez a sárgás vaníliabevonattal már messziről könyörgő csiga szilvadarabokkal és fahéjas tésztájával hálálja meg, ha őt választjuk.

Ahol kóstoltuk: Panificio il Basilico 

Ennyibe került: 890Ft

Szilvás-fahéjas
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

Vaníliás csiga

Minimális ribizli és mazsola van a vaníliakrém tetején, ami pedig a csigán terül el. Legerősebb pontja, ha a falatba jut a fanyar gyümölcsből is, de az édes tekercs maga kávéval vagy más keserűre hagyott itallal ellensúlyozva adja a legtöbbet.

Ahol kóstoltuk: Cserpes Tejivó

Ennyibe került: 520Ft

Vaníliás
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

A tesztet egy három hetes intervallumban teljesítettük, ennek során bejártuk Budapestet a Városmajortól Zuglóig, Csillaghegytől Csepelig. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kutatással legtöbb esetben érdemes 12.00 óra előtt próbálkozni, mert a csigák és a csigások reggel a legaktívabbak. A termék idővel összeesik, kihűl, kiszárad, megkeményedik, így mindenképp koránkelőknek javasoljuk. A fogyasztási szokásokkal, (hogy például melyiket és miért érdemes keresztülharapni vagy letekerve fogyasztani) most nem nyújtjuk tovább ezt a tésztát, de ha otthon kifogytunk a politikai témákból, akkor egy jó vitához ajánljuk elővenni, mondjuk vasárnapi uzsonna közben.