Azt néztük meg, hogy meddig terjed a magyar fantázia, ha változatosan kell tölteni és izgalmasan szórni egy csigavonalba hajlított tésztát. Figyelem! Nem a csigákat, hanem a város kreativitását teszteltük.
A teszten arra voltunk kíváncsiak, hogy egy ekkora város milyen igényeket akar és tud kielégíteni, hol tart a műfaj, kiegyenlítődött-e az édes és a sós verziók aránya (spoiler: nem). Mennyire érdemes, szabad elrugaszkodni az alaptekercsektől, és mennyit lehet elkérni egy egyébként nyálas csíkot húzó állatról elnevezett pékáruért. Az utolsó kérdésre itt a válasz: 430 és 1750 forint volt a két határ (a mini csigákat most nem számoltuk ide). Az elfogulatlanság jegyében annyit mondunk, hogy a minőség felé vezető út – mint általában – egybeesik az arany középúttal: az olcsó verzióért nem véletlenül nem mernek többet kérni, a drága pedig nem mindig a legjobb.
Ezek a csigák jöttek szembe velünk a városban; ABC sorrendbe szedtük őket, mert a hangsúly a sokféleségen volt, nem a véleményünkön.
Ajváros csiga
Az ajváros ízvilág az első harapástól az utolsóig kiérezhető, felismerhető, élvezhető. Tényleg nagyon finom, egy ajvár-felismerő versenyen biztosan felférne a dobogóra. Méretre inkább közepes, lehet belőle nyugodtan többet is venni egyszerre, ha nem egyedül vagyunk úgyis kiszedik a kezünkből.
Ahol kóstoltuk: Pékműhely Bartók
Ennyibe került: 590Ft
Aranygaluskás csiga
Nem gondoltuk volna, hogy a boldogságba bele lehet harapni. Egészen addig, amíg össze nem hozott minket a sors a VAJ aranygaluskás csigájával. A kicsit szokatlan formájú, normál csigánál magasabb, szorosabban tekert sütemény kívül ropogós leveles tészta, belül omlós-foszlós, miközben minden harapásnál egy kis vaníliás krém is ömlik a falatra. Bár az ára egy kisebb ebédével ér fel, cserébe tényleg olyan élményt ad, amiről hetekkel később is beszélni akarunk.
Ahol kóstoltuk: VAJ
Ennyibe került: 1750Ft
Csokis csiga
A csokis vagy csokiba mártott csiga elég ritka Budapesten, bár nem egyedülálló műfaj. A csokimáz beszivárog a tészta repedéseibe, és fugaként működik, így ebből kiszáradt verziót nem találni. Viszont a csokinak első osztályúnak kell lennie, hiszen ez a domináns elem – minden falatba jut belőle.
Ahol kóstoltuk: Bodo’s Kézműves Pékség
Ennyibe került: 430Ft
Diós-lekváros csiga
Ha bukta lenne, akkor biztosan agyon lenne terhelve lekvárral, ami ráfröccsenne a ruhánkra is, de ebben a csigában pont annyi volt, amitől puhább és édesebb lett a tészta. Hagyta érvényesülni a diót is, amiből a külső felszínre a daráltnál nagyobb darabok, belülre viszont kisebb sziklák kerültek, amire konkrétan rá lehetett harapni. A tészta íze pedig a kiegészítők nélkül is működik, ami sosem hátrány.
Ahol kóstoltuk: Kiskovász Kézműves Pékség
Ennyibe került: 830Ft
Fokhagymás-tejfölös-sajtos csiga
Ügyes húzás a lángos kiegészítőit átemelni egy alapvetően édes termékre, működik is, bár a szabályok ugyanazok maradnak: randi és állásinterjú előtt nem ajánlott. Az utolsó darabra sikerült lecsapnunk, de ebből sem spórolták ki a fokhagymát, a tejfölös-sajtos kéreg pedig puhán tartotta a tésztát, morzsálódásra itt nem kell számítani!
Ahol kóstoltuk: Mr. Bread
Ennyibe került: 600Ft
Gorgonzolás csiga
Nagyok voltak az elvárásaink és nem is csalódtunk. Kívülről csak annyit ígér, amit a neve alapján gondolhatnánk. Beleharapva azonban feltárulkozik a mákos, tökmagos meglepetésekkel teli tésztás rész, ami a gorgonzolával ügyesen kokettál. Egyedi ötlet, amit mindenhol értékeltünk.
Ahol kóstoltuk: nor/ma
Ennyibe került: 850Ft
Hagymás-omlettes csiga
Méretre talán a közepesnél még nagyobb is, éhséget ügyesen csillapít. Sajtos utóízt hagy a szájban, ami azért érdekes, mert egy hagymás-omlettes csigától nem vártunk ennyi sajtot. De, ahogy Danny DeVito is felvilágosította Schwarzeneggert az Ikrekben: a sajt nem lehet sok.
Ahol kóstoltuk: Princess
Ennyibe került: 480Ft
Házi szilvalekváros-mákos csiga
Az első harapástól kezdve omlós, ízre abszolút működik a szilva és a mák intim kapcsolata – mindkettő elég jellegzetes és dominanciára törekvő. Miközben egymással próbálnak harcolni a szánkban a figyelemért, mi dőljünk hátra és élvezzük ki, hogy felváltva kerekednek felül.
Ahol kóstoltuk: Fill Good
Ennyibe került: 610Ft
Jalapeno-bacon-ös csiga
A Fehérvári út egyik legnagyobb ígérete ez a szuper mikropékség, ahol több különböző izgalmas csigába is bele lehet botlani. Mi a csípőset választottuk, mert a sós változatokon belül ez még ritkább – a jalapeno-s hatást igazi jalapeno karikákkal oldják meg, ami a bacon mellé nyilván klasszul passzol.
Ahol kóstoltuk: Megszegett Ígéret Pékműhely
Ennyibe került: 950Ft
Kakaós csiga
Az alaptermék kakaós csiga a legtöbb helyen elérhető, a műfajban ez számít eredetinek (lényegében a fokhagymás lángos csigás megfelelője), hatalmas közhely. Létezik már belőle TK (teljes kiőrlésű) vagy DIA (csökkentett szénhidrát tartalmú), mini, XXL változat, sztereó – egymás felé kunkorodó.
Ahol kóstoltuk: Három Tarka Macska
Ennyibe került: 710Ft
Málnás-pisztáciás csiga
A BITE erőssége az amerikai stílusú csiga: a feltekert sütemények szorosan egymás mellett sülnek meg egy tepsiben, így kerek helyett szolíd négyzetes formát vesznek fel, majd egy sűrű, cukros krémet kapnak a tetejükre. Mi a pisztáciás-málnás, extrább változatot kóstoltuk meg, az omlós kelt tészta és a töltelék kicsit fanyar párosa tökéletes egyensúlyt teremtett a zaklatott reggelünkben.
Ahol kóstoltuk: BITE
Ennyibe került: 1390Ft
Meggyes-mákos csiga
A klasszikus meggyes-mákos házasságot mindannyian jól ismerjük, a csokoládé darabkáktól édeshármassá avanzsáló verzió viszont ritkább. Hőre (értsd: padon ücsörgés a tűző napon) úgy reagál, ahogy várjuk: mindent elborító csokilávává alakul a csiga a kezünkben. Maszatmentesen gyakorlatilag lehetetlen elfogyasztani.
Ahol kóstoltuk: Doktor & Pék
Ennyibe került: 950Ft
Mogyorós-kakaós csiga
Milyen egyszerű és nagyszerű ötlet tört mogyoróval meghinteni (és ezzel valami újat létrehozni), (és ezzel rákerülni a listánkra) az önmagában is működő kakaós csigát! Az üresjáratokban viszont, ahol se mogyoró, se sok kakaó nincs, és a tészta felfedi valós identitását, a picit foszlós, picit sűrű csiga ott is működik, isteni finom
Ahol kóstoltuk: Artizán Budapest
Ennyibe került: 850Ft
Mozzarellás-paradicsomos csiga
Volt pofánk a croissant-járól híres Freyja-ba látogatni és csigáért zaklatni őket, ami egyébként a világ egyik legjobb ötlete volt. A látvány is fantasztikus, de a tetőre elhelyezett bazsalikom levelek és a grátisz csík bacon, ami a tésztába volt rejtve egészen elvarázsolt.
Ahol kóstoltuk: Freyja
Ennyibe került: 1300Ft
Narancsos-diós csiga
Az ilyen csigákban az a legizgalmasabb, hogy első látásra nem egyértelmű, hogy megkapjuk-e a nevében ígért ízkombinációt, hiszen csak egy egyszerű péksütit látunk, a belseje csak harapás után tárul fel. Ebben az esetben minél beljebb jutunk, annál jobban érezteti magát a narancs és az egyenletesen elosztott darált dió – pont, ahogy számítottuk.
Ahol kóstoltuk: Jacques Liszt
Ennyibe került: 990Ft
Pesztós-fetás-aszalt paradicsomos csiga
Kolbászos is volt, de egy bonyolultabb kombináció mindig több lehetőséget és izgalmat rejt magában, például akkor is, amikor végig kell mondani a nevét a pultnál. Hibázni is könnyebb ennyi hozzávalóval, de nem ebben az esetben – egy kamumix helyett itt szépen elvált egymástól a pesztó, a paradicsom és a sajt, és külön-külön is beszéltek hozzánk, nem csak a szinergia működött jól.
Ahol kóstoltuk: Kisperec
Ennyibe került: 740Ft
Pisztáciás csiga
Mondhatjuk, hogy a csepeli Kolonics György sétány ikonikus péksége a Kifli Művek (legalábbis nagyon közel van hozzá), ahol rendkívül kedves kiszolgálás mellett, frissen sütik ki neked a csigákat. A képen egy pisztáciás krémmel vastagon megkent darab látható, a szabálytalanságát betudtuk annak, hogy a töltelék leuralta a csiga tésztáját – ezért nehéz volt haragudni.
Ahol kóstoltuk: Kifli Művek
Ennyibe került: 1450Ft
Pizzás csiga
Harapásra pizzaízzel reagált, főleg olyannal, amiben a paradicsomszósz uralkodik, nem sajtból borult rá túl sok. Nem óriási, de szaftos belül, kint meg foszlik és törik. Nehéz mellé mit inni: a sörözés nem mindenkinek áll jól reggel 8 óra előtt, a kávé viszont ritkán talán közös témát egy paradicsomos tésztával Olaszországon kívül.
Ahol kóstoltuk: Csillaghegyi Megálló
Ennyibe került: 590Ft
Szilvás-fahéjas csiga
Szabi a pék egyik szentélye ősidőktől árul fantasztikus csigákat, a listára minden esetben próbáltunk olyat találni, ami máshol nincs vagy nagyon nem ilyen. Ez a sárgás vaníliabevonattal már messziről könyörgő csiga szilvadarabokkal és fahéjas tésztájával hálálja meg, ha őt választjuk.
Ahol kóstoltuk: Panificio il Basilico
Ennyibe került: 890Ft
Vaníliás csiga
Minimális ribizli és mazsola van a vaníliakrém tetején, ami pedig a csigán terül el. Legerősebb pontja, ha a falatba jut a fanyar gyümölcsből is, de az édes tekercs maga kávéval vagy más keserűre hagyott itallal ellensúlyozva adja a legtöbbet.
Ahol kóstoltuk: Cserpes Tejivó
Ennyibe került: 520Ft
A tesztet egy három hetes intervallumban teljesítettük, ennek során bejártuk Budapestet a Városmajortól Zuglóig, Csillaghegytől Csepelig. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kutatással legtöbb esetben érdemes 12.00 óra előtt próbálkozni, mert a csigák és a csigások reggel a legaktívabbak. A termék idővel összeesik, kihűl, kiszárad, megkeményedik, így mindenképp koránkelőknek javasoljuk. A fogyasztási szokásokkal, (hogy például melyiket és miért érdemes keresztülharapni vagy letekerve fogyasztani) most nem nyújtjuk tovább ezt a tésztát, de ha otthon kifogytunk a politikai témákból, akkor egy jó vitához ajánljuk elővenni, mondjuk vasárnapi uzsonna közben.