STÍLUS

Retró hamburger és csokisroló presszó kávéval – Utasellátó bisztró nyílt a Batthyány téren


A Batthyány téren egykor hatalmas népszerűségnek örvendő Utasellátó automaták álltak, most pedig egy retroklasszikusokat kínáló bisztró nyílt, amit gyorsan ki is próbáltunk.

Az Utasellátó nevét és szárnyas logóját, celofános csokijait és szendvicseit a rendszerváltás előtt biztos mindenki ismerte. Ott voltak mindenhol, nem csak vasúti kocsikban és állomásokon és restik mellett, de buszpályaudvarokon, hajóállomásokon, sőt a Parlament és a Forma-1 cateringjét is ők adták. 

Az Utasellátó szárnyalása

Az Utasellátó Vállalat több mint fél évszázada, 1948. november 24-én kezdte meg a működését, indulásakor alig 20 étkezőkocsival és kétszer ennyi gurulókocsis árussal meg pár vendéglátóegységgel működött. A ‘70-es évek közepére viszont már az egész országot behálózták az új bisztrók, automaták, büfék, a vonatokon kívül a buszpályaudvarokon, hajókon is ők kínálták az enni-innivalókat, közel kétezer helyszínen. 

1967-ben a Nyugati pályaudvar, Utasellátó büféje / Fotó: Fortepan/FŐFOTÓ

„Az Utasellátó Nemzeti Vállalat (volt MÁV Konzum) Nyugati pályaudvar melletti fiókjában (...) a karácsonyi forgalomban a többi között naponta átlag tíz mázsa felvágottat, négy hektó bort másfél hektó pálinkát, egy mázsa húst, 1500 adag bécsiszeletet, 2500 adag vagdalthúst és libamájat adtak el” írta a Népszava a vállalt indulása évében. 

A változás szeleit érzékelve a Nyugati pályaudvaron – az alkohol elleni küzdelem részeként – szeszmentes büfét nyitottak 1972-ben, ami ráadásul nemdohányzó is volt. Itt

10 féle meleg ételt, hidegkonyhai készítményeket, édességeket, hűsítő italokat és kávét vásárolhatnak. A szeszmentes bisztró éjjel-nappal nyitva tart 

– írta a Turista Magazin. De az igazi nagy dobás az automaták megjelenése és kihelyezése volt. És ezzel már közelítünk is a frissen megnyílt étterem jelenkori története felé. A Utasellátó az automatákat 1966-ban dobta utcára, eleinte a Keleti, a Kelenföldi és a Déli pá­lyaudvaron állt egy-egy, az automatasorok telepítését pedig 1972-ben kezdték meg a metrókban, ezek közül a legnépszerűbb és legtöbb bevételt hozó a Batthyany téren állt. 

„A jobb áruellátás ér­dekében az Utasellátó két termelő­ üzemet, cukrászatot és húsüzemet, továbbá gyümölcsmosót és csomagolót állított munkába az automa­ták kiszolgálására” – írta az Új Magyarország 1987-ban.

És mit lehetett kapni ezekben az automatákban?

Az Arcanum adatbázisában a korabeli lapokban kutakodva erre is választ kaphatunk, az 1976-os Tükör így számolt be riportjában a helyzetről: „Kuglóf, briós. Téliszalámis zsemle. Nylonzacskóban mézespuszedli. Csokoládé­ desszert. Kakaó, kávé, le­ves. Szörpök. Csokoládé­krém tejszínhabbal (…) Azelőtt volt virslink is, meg kaszinótojásunk, de az állópultrendszert meg kellet szüntetni. Akadályozta a forgalmat sajnos.”

A Batthyány téri aluljáró 1972-ben... / Fotó: Fortepan/ FŐMTERV
...és napjainkban / Fotó: Merész Márton/ Énbudapestem

Milyen a most nyílt étterem?

A vasúti kocsi feelinget hozza, a helyszín kikényszerítette hosszúkás formával. A falakon az Utasellátó evolúciója, korabeli képekkel, a régi logóval – látszik, hogy ez fontos volt a kialakítás során.

Fotó: Merész Márton/Énbudapestem
Fotó: Merész Márton/Énbudapestem

A kínálat hasonló, mint amit a pár évvel ezelőtt újra bevezetett büfékocsiban találtunk, mi a klasszik csalamádés hamburgert próbáltuk ki egy kis málnaszörppel (2990 forintért), de van óriás palacsinta, csapolt sör és presszókávé is, valamint grillezett paninik, bagelek és persze az elmaradhatatlan csokisroló és celofánba csomagolt retró sütik.