KÖZÉLET

A kormány erővel vonná el a főváros állami támogatását


A Fidesz ezért törvényt is módosítana. Ha ez megtörténik, Budapest nem finanszírozza tovább az elővárosi MÁV- és Volán-járatokat.

Elveheti Budapest állami támogatását a kormány egy fideszes törvénymódosító javaslat szerint, ha a főváros nem fizeti be a szolidaritási adót – ez áll Gy. Német Erzsébet pénteki sajtóközleményében, amit a Telex szemlézett. A DK országgyűlési képviselője tagja a Törvényalkotási Bizottságnak, amelynek pénteki ülésére módosító javaslatot nyújtottak be a fideszes képviselők a költségvetést megalapozó törvényhez. 

A javaslat szerint meg lehetne vonni az önkormányzatoktól az állami támogatásokat olyan mértékben, amilyen mértékben az államkincstárnak tartoznak.

Ez Gy. Németh szerint azt jelenti, hogy „ha Budapest nem fizeti be a többszörösére emelt szolidaritási adót Orbánnak, akkor a kormány elveheti akár a BKV állami támogatását is”.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Telexnek így kommentálta a hírt: „Ha a kormány elveszi Budapest állami támogatását, a főváros nem finanszírozza tovább az agglomerációs közösségi közlekedés, vagyis a MÁV és a Volán működését.”

„Ez a kormány válasza arra, hogy a főváros pert indított a közigazgatási bíróságon a Magyar Államkincstár ellen a szolidaritási hozzájárulás miatt” – tette hozzá Kiss.

Karácsony Gergely főpolgármester hivatalos Facebook-posztban reagált, mint írta,

„ha a kormány elveszi Budapest állami támogatását, akkor az agglomerációs közösségi közlekedés finanszírozását fel kell függesztenünk”.

Ez az összeg minden hónapban 548 millió forint.

(Kiemelt kép forrása: BKK)