KÖZÉLET

Ellenszavazat nélkül mondott nemet a Fővárosi Közgyűlés a kínai vegyianyagelosztó-központra


Több mint kétórás vita után végül ellenszavazat nélkül megszavazta a Fővárosi Közgyűlés azt az előterjesztést, melynek célja, hogy blokkolja a Soroksár határába tervezett veszélyes vegyianyagelosztó-központ megvalósulását. A kínai beruházásról egy oknyomozó csoport számolt be, egyelőre a kormány nem cáfolta a cikk valóságtartalmát.

Egyhangúlag fogadta el a Fővárosi Közgyűlés azt az előterjesztést, melynek célja, hogy ne épülhessen veszélyes vegyianyagelosztó-központ Soroksár határában.

Ahogy a korábbi cikkben is írtuk a Direkt36 oknyomozó anyaga kapcsán, Kína vasúton Magyarországra szállítaná az Európába szánt vegyianyag-termelésének jelentős részét, és az itt létrehozott elosztóközpontokból látnák el a kontinens akkumulátorgyárait és más ipari üzemeit.

A cikk szerint az elosztóközpontnak két helyszínt szemeltek ki: az ország keleti határán fekvő Záhony vasúti átrakodóhelyét, és a Soroksár mellett működő, BILK terminál néven ismert logisztikai létesítményt. Az erről szóló hivatalos megállapodást szeptemberben tervezi a kormány megkötni Kínában.

Karácsony Gergely főpolgármester által benyújtott előterjesztés a BILK terminál melletti mezőgazdasági területet nem engedné átminősíteni úgy, hogy azon később raktározási tevékenységet végezhessenek.

Korábban a főpolgármester arról beszélt, hogy a szóban forgó területet már korábban kiszemelték arra, hogy ott erdőt telepítsenek, és kibővítsék a Budapestet körülvevő véderdő gyűrűt. A bonyolult engedélyezési folyamat fél évig tart. A DK képviselője a közgyűlésben már jelezte, hogy helyi népszavazást kezdeményeznek az ügyben.

Bese Ferenc, Soroksár Fidesz által támogatott független polgármestere a vita elején jelezte, hogy minden törvényes eszközzel meg fogja akadályozni, hogy elosztóközpont épüljön a városrész határában. Ő ráadásul - elmondása szerint - kétszáz méterre lakik a kiszemelt területtől, édesanyja, ismerősei is ott élnek.

Ugyanakkor jelezte, nem lehet elvenni Soroksár jogát arra, hogy saját hatáskörben lépjen, változtatási tilalmat rendeljen el a területre. (Így sem lehetne a mezőgazdasági területet átminősíteni ipari területté.) De ebben az esetben megmaradna a kerület lehetősége arra, hogy ott később környezetbarát iparfejlesztést hajtson végre. Szerinte a fővárosi döntéssel erre már nem lenne sanszuk. 

Mellé állt a teljes Fidesz frakció, melynek képviselői nehezményezték azt is:

  • Ne a belvárosi kerületek döntsenek Soroksár dolgában
  • Az utolsó pillanatban kapták meg az előterjesztést, azt a szakbizottság nem tudta megtárgyalni
  • Az előterjesztést könnyen felülírhatja a kormány

A városvezetés és az ellenzéki vezetésű önkormányzatok polgármesterei pedig azzal érveltek:

  • A helyi változtatási tilalmat is felül tudja írni a kormány egy magasabb rendű jogszabállyal
  • Hat hónapig tart míg az előterjesztésben foglaltak megvalósulnak, ha a kormány visszalép az elosztóközpont tervétől még meg lehet állítani a főváros által elindított folyamatot
  • A fideszes képviselők lényegtelen kérdésekkel akadályozzák az előterjesztés megszavazását.

Végül 28 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül elfogadták az előterjesztést.

(Kiemelt kép illusztráció. Forrás: Unsplash)