KÖZÉLET

Virágzásnak indult a traumák tere – leleplezték a Corvin homlokzatát


Második alkalommal szerveztek homlokzatátadó ünnepséget a Blaha Lujza térre, és ezúttal az eső sem tudta elvenni a szervezők kedvét, hogy végre leleplezzék az egykori Corvin Áruház, új nevén Corvin Palace homlokzatát.

A június hatodikai átadás előtt 10-15 perccel megint ömleni kezdett az eső, úgyhogy hiába kerítettek el viszonylag nagy területet a Blaha Lujza térből, hogy a vendégek kedvükre csatangolhassanak, és – vélhetően – egy kicsit anélkül is megbámulhassák az épületet, hogy a forgalmat feltartanák, mindenki, az ünnepségre váró közel 120 ember az apró kerti sátrak alatt ácsorgott.

Amikor aztán a beszédekre került a sor, a semmiből egyszer csak elállt az eső, és amikor már lehullt a homlokzatot borító fóliaszerűség is, mindenki kedvére bejárhatta az előtte lévő teret.

Balogh Olivér, a Corvin egyik tulajdonosa rögtön azzal kezdte a beszédét, hogy

fantasztikus látni, hogy az épület sorsa az eredeti átadása után majdnem száz évvel is ennyi embert érdekel.

Balogh beszédében visszaemlékezett arra, hogy amikor 2018-ban 51 évvel azután, hogy '67-ben felkerült az alumíniumborítás a Corvinra, végre látható vált a homlokzat, látott egy idős hölgyet az épület előtt, aki potyogó könnyekkel csak nézte és csak nézte azt.

Amikor Balogh megkérdezte, nincs-e valami baj, azt felelte, nincs, csak nem gondolta volna, hogy valaha még látni fogja az eredeti homlokzatot. Balogh azt reméli, a hölgy nemcsak azt a romos állapotot, hanem mostani, felújított állapotot is látni fogja.

A tulajdonos később beavatta a közönséget, hogy Batka István, akinek a tervei alapján anno a bádogborítás készült, a nagyanyjának az unokatestvére, tehát családtag, ezért

a családjuk kötelességének érezte, hogy a homlokzatot a legszebb formájában állítsa helyre, és adja vissza Budapestnek.

Balogh szerinte a Corvin azért is lehet egyébként ikonikus épülete a fővárosnak, mert hogy hogy nem, valahogy mindenkinek van vele kapcsolatban egy története: van, aki itt mozgólépcsőzött először, van, aki ennek a kirakatában látott először színes tévét vagy motort, vagy van, akit ledöbbentett '89-ben a Batman-film plakátja, a legfiatalabbak pedig Müsziről, a Corvintetőről vagy a mozizásról emlékezhetnek rá.

(Nézzék meg a homlokzat leleplezéséről készített videónkat)

@enbudapestem Larántották a leplet a a megújult Corivn Palace homlokzatáról, várhatóan ősszel pedig át is adják azt a nagyközönség számára. Hogy milyen üzletek és szolgáltatások lesznek a plázában, illetve további érdekessegek az ÉnBudapestemen! #budapest #blahalujzater #corvinpalace #corvináruház #skála #karacsony #piko #8ker #atadas #leleplezes #fy #fyp #magyartiktok #menjenforyouba Set Fire to the Rain

 

 

Vajon miért fejlesztenek?

Pikó András, Józsefváros polgármestere arról elmélkedett röviden, vajon miért is fejlesztik a várost? Azért, hogy a politikusok mutogathassák magukat, vagy az embereknek. Ő azt mondta, azért kerülnek fák, padok is egy térre, mert valóban az embereknek készülnek, és kívánja, hogy a Corvin is ezt az ügyet szolgálja.

Az utolsó előtti beszédet Erő Zoltán, Budapest főépítésze mondta. Erő azzal kezdte, hogy a Corvin előtt többnyire bazárjellegű bevásárló utcák voltak Budapesten, majd azzal folytatta, hogy az áruház már a homlokzatával is ki akart tűnni: már az is kirakatként szolgált, egy kulissza volt, ezért is nehéz beazonosítani, milyen stílusúnak lehet nevezni. Neoreneszánsz? Neobarokk?

A főépítész végül kitért rá, hogy az épület egyébként műemlék, és ennek megfelelően történt a felújítása is.

Soha rosszabb együttműködés ne legyen a Főváros és egy ingatlantulajdonos között.”

A tér felújítását ugyanis az első perctől kezdve össze tudták hangolni az áruház felújítóival. „Kívánom, hogy sikeresen működjön tovább.”

A traumák tere

Karácsony Gergely főpolgármester utolsóként arról beszélt, hogy akárcsak hazánk, a Blaha Lujza tér is egy traumatizált tér volt az utolsó bő száz évben. Olyan történelmi bűnöket követtek el vele szemben, minthogy lebontották a Nemzeti Színházat, egy egész autópályányi forgalmat vezettek rajta keresztül, valamint, hogy bádogborítást kapott az egyébként gyönyörű homlokzat.

Karácsony szerint sokan azt gondolják, a progresszív politika mindig a jövőt keresi, pedig nem,

a progresszív politika a sokszínűségben hisz, amit szerinte akkor lehet megőrizni, ha felismerjük, és újraépítjük a múlt értékeit.

A Corvin Áruház felújítása, a Blaha Lujza tér felújítása is lényegében erről szólna.

Mázlija volt az épületnek

Ahhoz képest, hogy a kétezres évek elején még arról szóltak a hírek, hogy

az akkori tulajdonos Centrum Áruházak még le szerette volna bontani,

és a semmiből újjáépíteni a Corvin Áruház épületét, ami akkor egyébként mindössze egy kínai áruháznak, egy könyvesboltnak, illetve egy szupermarketnek adott otthont, nem is alakulhatott volna szerencsésebben a sorsa az épületnek.

Az épülettel kapcsolatban érdemes lehet tudni, hogy a második világháború után, bár kiégett, 1948-ban még újra tudták nyitni, az 1956-os forradalom alatt viszont már olyan súlyos károk keletkeztek az épületben, hogy végül a már sokat emlegetett alumíniumborítás mellett döntöttek.

A bádogborítását 1967-ben szerelték fel rá, és kialakításánál a legfontosabb cél az olcsóság volt. Egyes vélemények szerint

a borítás rögzítése aztán több kárt okozott a díszes homlokzatban, mint a korábbi háborús sérülések.

Az Énbudapestemnek korábban Balogh is azt mondta, szomorú volt látni, milyen pusztítást végeztek a bádogborítás felszerelésénél: a tartórudakat például finomkodás nélkül, a homlokzaton látható szobrok közepébe verték be.

2018 tavaszán szedték le az áruház bádogborítását, ám a homlokzat hamar egy takaróhálót, illetve fóliát kapott, ami aztán 2021 februárjában kerülhetett le. 

Majdnem másképp alakult

A kétezres évek második felében az új tulajdonos egyébként egy városi szórakoztatóközpontot akart kialakítani belőle, a terveket azonban a világgazdasági válság megölte. „2015-ben jött az első hír, hogy felújítják a Blaha Lujza teret, akkor álltunk neki mi is újra kitalálni, mi legyen az épületből” – mondta az Énbudapestemnek.

A helyreállítás hivatalosan végül csak 2021-ben kezdődött, és a számlája, írta a Világgazdaság, körülbelül 20 millió euró, azaz 7,5 milliárd forint.

A korábbi sajtóhírek szerint az épület idén tavasszal nyitott volna meg, azonban – mint Balogh Olivér tulajdonostól megtudtuk – a -1-es szinten olyan meglepetéseket tartogatott a közel százéves épület, ami tovább bonyolította a munkálatokat.

A megnyitásra ugyan továbbra is várni kell, ha minden jól megy, őszig,

azonban a díszes homlokzatot végre felfedték, és ezzel folytatódhat a Blaha Lujza tér virágzása. 

 

Borítókép: Csapó Ádám/Énbudapestem