KÖZÉLET

A főváros minden jogi eszközt megragad, hogy megállítsa a kormány „eszelős tervét”


Budapestnek semmi szüksége arra, hogy veszélyes vegyi anyagokat tároljanak a kínaiak a területén – nyilatkozta Karácsony Gergely főpolgármester az üggyel kapcsolatban.

A főpolgármester június 27-én, kedden sajtótájékoztatón jelentette be:

minden jogi eszközt megragadnak annak érdekében, hogy megállítsák a kormány – mint Karácsony fogalmazott – eszelős tervét, amely szerint Budapest XXIII. kerületében, Soroksáron olyan elosztóközpontot hozzanak létre, ahonnan a kínaiak elláthatják vegyianyagokkal az európai akkumulátorgyáraikat.

A Direkt36 írta meg, hogy  „Európa – Kína Vegyianyag Kereskedelem és Duális HUB Rendszer” néven fut egy projekt, amelynek az a lényege, hogy Kína vasúton Magyarországra szállítaná az Európába szánt vegyianyag-termelésének jelentős részét, és az itt létrehozott elosztóközpontokból látnák el a kontinens akkumulátorgyárait és más ipari üzemeit.

A lap információi szerint az elosztóközpontnak két helyszínt szemeltek ki: az ország keleti határán fekvő Záhony vasúti átrakodóhelyét, és a Budapesten már régóta működő, BILK terminál néven ismert logisztikai létesítményt, és az erről szóló hivatalos megállapodást 2023 szeptemberében tervezik Rogán Antalék megkötni Kínában, akkora eldől, hova kerül az elosztó.

Karácsony Gergely a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy „sajnos megalapozottak ezek az értesülések”.

„Semmilyen tájékoztatást nem kaptunk a kormánytól, de pontosan tudjuk, hogy amikor valami nagy disznóság készül, azt titokban szokták csinálni”. 

– tette hozzá a főpolgármester, majd közölte, hogy szerinte Magyarországnak nincs szüksége arra, hogy a kínai akkumulátorgyártók gyarmata legyen, Budapestnek meg végképp nincs szüksége arra, hogy ilyen veszélyes vegyi anyagokat tároljanak, raktározzanak a területén.

Karácsony
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A főváros Karácsony állítása szerint egyébként már kinézte magának a telket, ahova az elosztót felhúzhatják, és mint mondta

oda erdőt szeretnének telepíteni, hogy kibővítsék a Budapestet körülvevő véderdő gyűrűt.

„Itt az ideje, hogy felgyorsítsuk ezt a folyamatot!” – mondta, ezért szeretné a Fővárosi Közgyűlés június 28-i, szerdai ülésének napirendi pontjai közé felvetetni az ügyet, hogy mielőbb dönthessenek róla.

Ahogy Karácsony is emlékeztetett, a Fővárosi Közgyűlés az év elején már elfogadott egy elvi állásfoglalást, amely szerint nem ért egyet azzal, hogy „Budapest közigazgatási területén az érintett lakosságnak – társadalmi részvételiségi folyamat lefolytatását követően kifejezett – egyetértése nélkül akkumulátort vagy annak alkatrészét gyártó vagy összeszerelő üzem vagy telep létesüljön”.

Az előterjesztést 17 igennel fogadta el a közgyűlés,

vagyis a kormány szempontjából ellenzéki pártokhoz tartozó képviselők mind megszavazták, a Fidesz-KDNP képviselői és a függetlenek azonban nem szavaztak.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy nem önmagában a vasúti szállítás a problémás, hanem éppen azok a különböző logisztikai műveletek, mint a rakodás például, amelyeket itt végeznének a kínaiak. 

Karácsony elmondása szerint ráadásul

tud olyan kínai városról, ahol ezekből a műveletekből nagyon komoly problémák adódtak,

halálesettel is jártak, bár nem osztotta meg, hol volt ilyen.

A sajtótájékoztató végén kiemelte, nagyon bízik benne, hogy Soroksár önkormányzata is, pártállástól függetlenül, partner lesz mindebben a fővárossal, mert a tervek a soroksáriak egészségét kockáztathatják, valamint megígérte, mindent megtesznek, hogy további információkat csikarjanak ki a kormánytól.

(Kiemelt kép illusztráció. Fotó: Unsplash)