FRISS

Karácsony Gergely: Budapest nem akar kínai méreglerakatot


Budapestre települhet egy kínai vegyianyag-elosztóközpont a Direkt36 értesülése szerint. Karácsony Gergely máris kijelentette, hogy a fővárosban nem lehet kínai méreglerakat.

A Direkt36 arról írt, Kína vasúton Magyarországra szállítaná Európába szánt vegyianyag-termelésének jelentős részét, hogy itt létrehozott elosztóközpontokból lássák el a kontinens akkumulátorgyárait és más ipari üzemeit.

A projekt „Európa – Kína Vegyianyag Kereskedelem és Duális HUB Rendszer” néven fut, és két helyszín jöhet szóba az ország keleti határán fekvő Záhony vasúti átrakodóhely és egy Budapesten már régóta működő, BILK terminál néven ismert logisztikai létesítmény. Az erről szóló hivatalos megállapodást pedig 2023 szeptemberében tervezik megkötni Kínában.

A BILK terminál jelenleg több mint 184 000 négyzetméter raktár és 23 000 négyzetméter irodakapacitással rendelkezik, amivel nemcsak Magyarország, hanem a régió egyik legfontosabb logisztikai központjának számít. 

A területet délről az M0-s autópálya és egy fás liget határolja északi és nyugati oldalán azonban Soroksár csendes kertvárosi lakóövezete terül el. Orbánhegy, Millenniumtelep és Farkashegy rendezett, fejlődő környéknek tűnnek, a nyugalmat leginkább csak a teherpályaudvar folyamatosan dolgozó hatalmas emelődaruja és az állandó konténerrakodás töri meg.

A Direkt36 három kisebb balesetet idézett fel a közelmúltból, mint írják, 2013-ban például két sérültet is kórházba kellett szállítani, amikor a BILK-ben veszélyes anyag szivárgott egy tartálykocsiból, 2019-ben egy tolatógép siklott ki, 2020-ban pedig gőzölgő sósav szivárgott a konténerterminálnál.

Az üggyel a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda foglalkozik a kormányon belül. Ahogy a lap írja, a kabinetiroda vezetői számára készült úgynevezett felkészítő anyagokból nem derült ki, pontosan milyen anyagokat hoznának Magyarországra, és hogy azokat itt miként tárolnák.

Karácsony Gergely a cikk megjelenése után kijelentette, hogy minden rendelkezésre álló jogi és politikai eszközzel fellépnek a kormány titkos tervei ellen.

Budapest környékén egyébként máris hemzsegnek az akkumulátorgyárak: a kínai NIO Biatorbágyon gyártja az automata akkumulátorcsomag-csereállomásait az európai piacra, a dél-koreai tulajdonú SungEel Kft. Szigetszentmiklóson működtet üzemet, a fóti ipari parkba két cég jelentkezett be, de Sóskúton, Pécelen, illetve Gödöllőn épült illetve épül üzem.