FRISS

Csak kiveszed és mész: automata SUP-állomás nyílt Pesterzsébeten


A Suppama Hungary rendszere 16 deszkát, evezőt és mentőmellényt tartalmaz, amiket regisztrálás után bárki kikölcsönözhet.

A SUP (ejtsd: szup) a Stand Up Paddle rövidítése, amit magyarul

egyszerűen csak állószörfnek szoktak nevezni.

Ahogy általában megjegyzik, a SUP nem igényel előképzettséget, a használatát könnyebb megtanulni, mint úszni vagy biciklizni.

SUP
SUP-ozás a Kopaszin. Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

 

Mindössze egy speciális, az átlagosnál szélesebb szörfdeszkára, ami lehet akár felfújható is, evezőre és egyensúlyérzékre van hozzá szükség. Bár sportágként csak 2013 óta jegyzik, kezdetleges formában, mint itt is írják, évezredek óta űzik.

A bérléshez

a Suppama alkalmazásán először időpontot kell foglalni.

A szekrényt egy sms-en keresztül kapott négyjegyű kóddal lehet kinyitni. A saját cuccainkat a SUP szekrényében tárolhatjuk, amíg a vízen bohóckodunk. A szekrényt az evezőnk lapján található kóddal lehet újra kinyitni.

SUP
Kép: SUP/Suppama Hungary

 

A XX. kerületi Duna-parti sétány egyébként a város egyik legújabb, izgalmas vízparti helyszíne, 2022 tavaszán készült el.

A Gubacsi hídtól induló, a jódos-sós fürdő strandja mellett húzódó, és egészen a Vizes játszótérig nyúló sétánnyal a korábban elhanyagolt és szétszabdalt partszakaszt tették egybefüggően sétálhatóvá.

A kanyargó sétaút vonalvezetését úgy alakították ki, hogy az itt található 129 fából csupán 4 menthetetlen példányt vágjanak ki, de helyettük ültettek 38 új csemetét.

2022.05.03.
Kép: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség

A SUP-automata mellett van itt

sok-sok pad, sakkasztal, ivókút és biciklitáró is.

Ahogy a megnyitás után született cikkünkben írtuk: „megvan a helyben a potenciál, és alig várjuk, hogy lássuk, hogyan telik meg élettel a hely, hogyan használják az emberek a Duna-partot, ha van lehetőségük vízközelben lenni”.