STÍLUS

Szilágyi Liliána, David Pressman és Márton Joci indítja be pénteken a Budapest Pride-ot


Ezzel veszi majd kezdetét, és egy hónapig tart a 28. Pride a magyar fővárosban. A felvonulást július 15-én tartják.

A 28. Budapest Pride Közösségi Fesztivál június 16-án (pénteken) 19 órakor a margitszigeti Kristály Színtérben levezényelendő megnyitó ünnepséggel indul el. A szervező Szivárvány Misszió Alapítvány nevében Majercsik Jojó filmesztéta, a Budapest Pride egyik szervezője és sajtószóvivője tart beszédet. Az est házigazdája Papp Éva énekes, pék és emberi jogi aktivista lesz.

Felszólal David Pressman amerikai nagykövet, beszédet mond Márton Joci roma LMBTQ aktivista és Szilágyi Liliána önazonos szabadgondolkodó is megosztja gondolatait.

A beszédek közt fellép Grecsó Krisztián író, valamint az Amaro Duho együttes. Végül, de nem utolsósorban a megnyitón debütál az idei fesztivál kampányfilmje, amit a Budapest Pride csapata Tóth Luca animációs filmrendezővel közösen álmodott meg.

Minden évben a Pride megnyitóján adják át a Háttér Társaság díját, amellyel 2005 óta azokat a személyeket tüntetik ki, akik sokat tettek az LMBTQ közösségért.

Az egyhónapos közösségi fesztivál több mint 80 programmal, civil szerveződések, civil szervezetek és magánszemélyek szervezésében várja az érdeklődőket Budapesten és öt másik magyar városban: színházi előadások, filmvetítések, sportprogramok, történelmi előadások, beszélgetések, workshopok, kirándulások, játékestek, bulik és városi séta.

Mint minden évben, a Pride hónap a Budapest Pride Felvonulással éri el csúcspontját július 15-én.

A felvonulást hagyományosan még aznap este a Rainbow Party zárja a Budapest Parkban.