STÍLUS

Hangyászbébivel kezdi a vakációt az Állatkert


Csak két hete született az a sörényes hangyászkölyök, aminek bemutatásával megkezdődött a nyári szünidő az állatkertben, ami valójában élményeket, táborozást és szentivánéji programokat is jelent.

Hangyászbébivel kezdi a nyári vakációt a Budapesti Állatkert, a kéthetes kisállat a nap nagy részében anyja hátára csimpaszkodva cipelteti magát. Leginkább délelőtt tíz órakor érdemes őt meglátogatni.

Bár az Állatkertben már az 1800-as évek végén is éltek sörényes hangyászok, egy több mint száz esztendőn át tartó szünet után 2014-ben fogtak bele újra a tartásukba - közölte a Budapesti Állatkert.

Ez az állatfaj természetes élőhelyén ritkulóban van és természetvédelmi szempontból sebezhetőnek számít. Így az állatkerti szaporítás hozzájárulhat a faj megmentéséhez.

A sörényes hangyász egyébként Dél-Amerikában őshonos. Legközelebbi rokonaik a fán lakó dolmányos hangyászok, de nem állnak közeli rokonságban a hangyászsünökkel, ez utóbbiak ugyanis tojásrakó emlősök. 

Csaknem tíz éve hoztak a magyar fővárosba két fiatal hangyászsünt. Isabelának és Williamnek már 2016-ban, 2018-ban, illetve 2020-ban is született egy-egy kölykük, a mostani hangyászbébi már a negyedik a sorban. A többieket cseh, osztrák, holland állatkertekbe költöztették. 

-
Kép: Bagosi Zoltan/Budapesti Állatkert

A legifjabb budapesti sörényes hangyász nemét egyelőre még nem állapították meg, így nevet sem kapott. Igaz, a korábbi hangyászbébik is „uniszex”,  édességekre utaló neveket kaptak: az elsőt Bejglinek, a másodikat Flódninak, a harmadikat pedig Gubának nevezték el.

A nyári vakáció ideje alatt napi huszonöt élményprogrammal, látványetetésekkel, állatbemutatókkal, tréningekkel várja az Állatkert a nagyközönséget.

Jövő héttől elindul a hagyományos Zoo Tábor, illetve a VakációZoo is: ez utóbbit hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű családok gyermekeinek szervezik a fővárosi kerületekkel együttműködve.

Június 23-án, azaz jövő pénteken este pedig változatos szentivánéji programokat kínál az Állatkert.