FRISS

A vadonban kihalt, de a fővárosi állatkertben született egy példány


A mhorr gazellák az 1970-es években tűntek el természetes élőhelyükről, csak az állatkerti példányok menthetik meg a fajt.

A Fővárosi Állat- és Növénykert közleményben tudatta, hogy

aranyos mhorr gazella gida született nemrégiben Budapesten.

Mint írják, ez a kecses patás azért különleges, mert természetes élőhelyén már teljesen kipusztult, és csak állatkerti szaporítással lehet megmenteni.

A mhorr gazella (Nanger dama mhorr) eredetileg Északnyugat-Afrikában őshonos, ám természetes élőhelyéről az 1970-es évekre teljesen eltűnt. Az állatkerti példányok összehangolt szaporításával viszont jó esély van a megmentésére: Marokkó déli részén mára újra lehet találkozni vadon élő mhorr gazellákkal.

A fővárosi állatkert 2007 óta vesz részt az európai állatkertek mhorr gazella tenyészprogramjában.

Az első gida 2009 tavaszán született, amit azóta több másik utód is követett. A magyar főváros állatkertjében világra jött és sikeresen fel is cseperedett állatok idővel más, ugyancsak a tenyészprogramban részt vevő állatkertekbe, többek között Franciaországba, Olaszországba, Spanyolországba és Ausztriába kerültek.

Az állatkert legifjabb mhorr gazellája május 10-én született, de az első napokban a kicsi és az anyaállat nyugalma érdekében a gondozókon kívül senki nem láthatta őket. Csütörtök óta azonban már a látogatók is megnézhetik.

Az Énbudapestem pénteken járt az állatkertben, ahol készítettünk pár felvételt nemrégen született állatokról, köztük van a gazella gida is:

@enbudapestem Rengeteg élményprigrammal, koncertekkel és nemrég született kisállatokkal vár a Fővárosi Állat- és Növénykert a pünkösdi-gyereknapi hosszú hétvége alkalmából! Ti merre mentek gyereknapon? #fy #fyp #magyartiktok #állatkert #fővárosiállatésnövénykert #budapest #gyereknap #pünkösd #hosszúhétvége #fyyy #viral #viraltiktok ♬ Summer day - TimTaj

A mhorr gazella mellett egy másik ritka faj, a veszélyeztetett tarvarjú (Geronticus eremita) is szaporodott: jelenleg három fióka is cseperedik Budapesten, őket a fészkelőhelyként szolgáló sziklapárkányon a nagyközönség is jól láthatja.

(Kiemelt kép: Bagosi Zoltán/Fővárosi Állat- és Növénykert)