STÍLUS

Buda legújabb kilátójából, a Pénzmúzeum Panoráma Teraszáról bámultunk a végtelenbe


Sosem elég a budapesti kilátókból, pláne, ha olyan épület tetőteraszára hagytak minket felmenni, amiről a nagymamáink is gyerekkoruk óta álmodoztak. Az egykori Postapalota teraszán nyílt kilátópont.

A hegyes-dombos (na jó, dombos-dombos) Budán kilátót építeni, vagyis még feljebb törekedni hagyományosan önvédelmi mechanizmus volt (a magaslatra épített várat mindig is könnyebb volt megvédeni), a 21. század emberétől viszont szinte arroganciának tűnik, hogy holmi kilátás miatt nyissa meg magas épületek tetőteraszát. 

Vajon miért szeretünk magasról kinézni és messzire látni? A repüléshez van köze vagy csupán az emberi kíváncsiság húz minket a magasba, mint egy antigravitációs erő? Filozofikus hangulatban ilyen kérdéseket is feltehet magának az ember, amíg felér a százéves épület tetejére, és szeme elé tárul a város egy ritkán vagy még sosem látott szögből.

A kilátás

Teljesen új tapasztalás, amikor rádöbbenünk, hogy a kilátást élvezni nem egyenlő azzal a rácsodálkozással, hogy valami milyen nagyon messziről is látszik. Egészen pontosan ezerszer érdekesebb a toronyból lenézve elveszni a Széll Kálmán tér jól szervezett kesze-kuszaságában: megtalálni a rendszert a villamosok indulásához igazított lámpák zöldre váltásában a zebrán egymásnak lóduló emberekhez képest. Igen, ennyire kesze-kusza.

-

Gyakorlatilag ennek a kilátónak a megnyitásával fejeződött be végleg a közel 100 éves épület rekonstrukciója, hiszen a terasz, ahol kávézni is lehet, soha nem volt még elérhető az utca embere számára, ezzel viszont ez lett a legmagasabb látogatható pontja az egykori Postapalotának.

A torony továbbra sincs nyitva, és nem is lesz, biztonsági okok miatt.

A teraszon 70 ember kényelmesen elfér, de maximum 120 látogató nézelődhet egyszerre 560 forintos eszpresszó kávéval a kezében.

width=5251
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Saját, teraszról messzire nézős élményekért egyelőre időpontot kell foglalni a Pénzmúzeum oldalán, így viszont a kiállítást is meg tudjuk nézni. Nyitva tartása a Pénzmúzeuméhoz igazodik.

Ez a próbaüzemben lesz így, később aztán elválik a két élmény egymástól. Jó kilátást mindenkinek!

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Énbudapestem (@enbudapestem) által megosztott bejegyzés