STÍLUS

A főváros legújabb tollas-pihés lakói – az idei nagy odúhelyzet-jelentés


A FŐKERT három éve vágott bele a madárodú programba az MME Magyar Madártani Egyesülettel karöltve, aminek eredményeként mostanra közel 1400 madárodú várja tollas lakóit Budapest parkjaiban és védett területein. Ezeknek a fele idén már lakóra is talált. Na, de nézzük a pontos számokat és fotókat!

Telente az ablakban állva figyeljük a reggeli kávénkkal a kezünkben, hogy micsoda élet zajlik az etető-itató körül, tavasszal pedig hasonló lelkesedéssel lessük, megtetszett-e egy cinke vagy rigópárnak a fákra kiakasztott, különböző típusú odúk egyike. 

Vannak, akik professzionálisan űzik ezt – a FŐKERT és az MME tavaszi ellenőrzéseinek során újfent bebizonyosodott, hogy parkjainkban és fasorainkban az odúfoglalási arány évről évre egyre jobb. Az indulás évében, 2021-ben még csak 282 odút fedeztek fel a madarak, idén már az összes mesterséges fészkelőhely 57 százaléka talált bérlőre, azaz 547 odúban volt bizonyítottan költés.

-
Kép: Sarlós Dávid/FŐKERT

A parkokban és fasorokban összesen 573 tojást és 1740 fiókát számláltak a madarászkollégák, de még lehetnek további költések, ugyanis egyes fajok egy évben kétszer is belevághatnak az utódnevelésbe - derült ki a FŐKERT közleményéből

Nem meglepő módon a leggyakoribb költőfaj idén is a széncinege volt 453 párral, őket követték a mezei verebek 32 párral, és 23 pár kék cinege is kotlott a tojásain, de voltak seregélyek (20 pár) és csuszkák (19 pár) is a fészkelők között. 

A legnépszerűbb környékek a Gellért-hegy és a Margitsziget voltak, itt a nyugalmasabb és zöld területen az odúk több mint 75 százalékban foglaltak. Ellenben a forgalmasabb, városiasabb parkokban, mint a Szabadság téren és a Március 15. téren csak 10-20 százalékos volt az odúfoglaltság. A természetvédelmi területeken is jól alakultak a számok, 380 odúból 259-ben költöttek a madarak, ráadásul a tavalyinál 19 százalékkal több az utódaik száma, ami azt jelzi, hogy jobb feltételek voltak adottak az idei tavaszon.

-
Kép: Sarlós Dávid/FŐKERT

És idén is voltak furcsa vendégek: az Ördög-ormon egy mókuscsalád költözött be egy üresen álló lakályos odúba.