FRISS

Koncerteket szerveznek a felújítandó házak megmentésére


Felújításra szoruló társasházak belső udvarára szerveznek koncerteket, a jegyárból befolyó összeget pedig a ház felújítására fordítják a szervezők: hamarosan indul a Kultudvar programsorozat.

A június 17-i megnyitó eseményen a Frankel Leó úton Hangácsi Márton akusztikus koncertjét hallhatják az érdeklődők. A szombatonként jelentkező programsorozatban fellép többek között Micheller Myrtill, Pintér Tibor és Gájer Bálint, írja a második kerület honlapja.

A szervezők, az ötletgazdák – Sebestyén Áron és Reviczky Balázs – a programsorozatot a II. kerület Margit-negyedében kezdik meg a helyi önkormányzat támogatásával. Mint írták, az eseménysorozat hozzájárulhat a kerületi kultúra fellendítéséhez és a társasházi felújítások önszerveződő finanszírozásához.

„Második kerületi lakosként azt látom, hogy bár a pályázati lehetőségek révén a környék társasházai elkezdtek megújulni, de sok helyen még így is finanszírozási problémákkal küzdenek” – mondja Sebestyén Áron, Artisjus-díjas zeneszerző, az egyik ötletgazda.

„Szeretnénk remélni, hogy az elképzelés működik, és egy ilyen közösségi finanszírozás képes elindítani változást. Később szponzorok bevonását is tervezzük, hogy a sokszor 100 éves házak felújítása jelentősen felgyorsulhasson” – teszi hozzá Sebestyén.

„A Margit-negyed házainak rejtett belső udvarai elképesztő kincseket rejtenek”

– állítja Osvárt Andrea színművész, a programsorozat háziasszonya, aki lelkes támogatója minden lokális összefogásnak, ami a közösség életét érintő megoldásokat kínál. „Szerintem megannyi kiaknázatlan lehetőség kínálkozik, és sok minden megvalósítható, ha igazán akarjuk. Bízom a program megálmodóiban, és remélem, hogy »a kreativitás házakat menthet« ötlet híre futótűzként terjed majd” – folytatja a színésznő, producer, a nemrég megalakult Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesületének (TSZOE) elnöke. A vele készült interjúnkat hamarosan olvashatják.

A program szakmai fővédnöke Dévényi Tamás Ybl-díjas építész szerint a Margit-negyedről előbb jutnak eszünkbe a házak, mint az ott élő-dolgozó emberek, talán azért, mert az épületeknek nem kell bemutatkozniuk, anélkül is lehetnek az ismerőseink.

„Ezek a házak jobbára sokat láttak már, és a sors nem járt mindig a kedvükben” – mondja Dévényi.

„Ilyen épület a Frankel Leó utca 10-is: tele van örömökkel és gondokkal. Vannak titkos értékei, mint a Z alakú gangjai, és vannak első látásra észrevehetetlen jellegzetességei is, mint az épület bejárat nélküli Tölgyfa utcai homlokzata.”

A limitált elővételes jegyeket a www.lakaskoncert.hu/kultudvar oldalon lehet megvásárolni.