STÍLUS

A Merzse-mocsárnál ring Budapest legszebb pipacsmezeje


Az utóbbi években szerencsére egyre megszokottabb lett a városban a kisebb-nagyobb vadvirágos területek látványa, ám ekkora pipacsmezővel Budapest határain belül még nem találkoztunk.

Ez az időszak egymás után hozza a nagy virágzási szenzációkat a városban: a tavaszt a Gellért-hegyi mandulafával köszöntjük, majd a Tóth Árpád sétány cseresznyefái, valamint a Füvész- és Orczy-kert sakuravirágzása érkezik, tavasz közepén a tulipán a sztár, és most a nyár első napjaiban (ne higgyünk az időjárásnak, NYÁR VAN!) jött el a pipacs ideje. 

A szaporodó méhlegelőknek is gyakori vendége a vöröslő pipacs, de az igazán látványos az, ha nagy, összefüggő felületen ring a szélben, meghintve egy kis búzavirággal. 

A Pest határában elterülő Merzse-mocsár amúgy is varázslatos, ráadásul védett terület, a város utolsó vadon élőhelyeinek egyike, ahol simán összefuthatunk őzekkel, rókákkal, nyulakkal is. A természetvédelmi terület 40 hektáron terül el, és a közel 6 kilométeres tanösvényen tekeregve jobban is megismerhetjük a különleges élővilágát, de pár éve egy új kilátó is épült ide. Védelme kiemelten fontos, mert ilyen mocsaras területből ma már alig akad Budapest környékén. Úgyhogy aki virágfotózásra kerekedne fel, az is vigyázzon a természet épségére, és ne tegyen kárt benne egy jó kép kedvéért. 

Bálint Brigitta csodás képeire a pipacsmezőről a Merzse-fan Facebook-csoportban bukkantunk, gyönyörködjetek benne ti is: 

(Kiemelt kép: Képszerkesztőség/Pelikán János)