FRISS

Óbudán kirakták a „Vigyázat, varjúveszély” táblát


A varjak csak az ügyetlen és gyakran nem teljesen röpképes, talajra kerülő fiókáikat védelmezik, de érdemes vigyázni velük.

Miután a kerület szakelőadója egyeztetett Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyeletének vezető helyettesével, a kerület beszámolója szerint május 17-én délután a madarak által erősen védett területen, a Szőlő köz 3-5. sz. közötti parkos területen összesen nyolc figyelmeztető táblát tettek ki.

Az Óbudai Kutyás Egyesület csoportjában pedig arra figyelmeztetik egymást a kutyások, hogy az Árpádfejedelem útjánál található parkban vigyázzanak a sétáltatók, mert a varjak arra is őrjáratoznak.

„Most próbálgatják a szárnyukat a kicsik, és ha arra mész, szó szerint megtámadnak, kutyussal együtt. Jót futottam ma!” – írta az egyik kutyás.

„Ha az úton láttok egy pici, világosszürke, galambhoz hasonlító madarat, ami próbál felszállni, forduljatok vissza”

– figyelmezteti rögtön a többieket.

Ahogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) figyelmeztet, április végétől június közepéig tart a varjaknál a fiókareptetés időszaka, ilyenkor előfordulhat, hogy a szülők ellenségesen, támadóan viselkednek.

A madarak „ebben az időszakban a fészket elhagyó, de még ügyetlen és gyakran nem teljesen röpképes, talajra kerülő fiókáikat védelmezik” – írják a közleményükben.

Varjúveszély
Kép: obuda.hu

 

Európában alig él olyan madár, teszik hozzá, amely támadásával közvetlen sérülést okozhat, ezért a varjútámadás is inkább csak közvetve okozhat balesetet, erre példa lehet, ha a varjaktól megijedt ember leesik a fáról vagy rosszkor lép le a járdáról az ellenséges madár miatt.

A MME azt írja, a fenyegető madarakkal szemben hasonlóan kell eljárni, „mint a támadó kutyákkál:

nem szabad elfutni, hanem szembe kell fordulni az állattal, és kitárt karokkal érzékeltetni a méretbeli különbséget,

valamint érdemes hangosan rá is kiáltani”.

Az utóbbi napokban nemcsak Óbudán csaptak le egyébként a madarak, a Fókusz riportja szerint az Alkotás utcában egy nőt támadott meg egy dolmányos varjú. A megtámadott nő csak annyit érzett, számolt be a Fókusz, hogy egy hatalmas karom belekapaszkodik a hajába hátulról.

Az első kerület korábban még hadat is üzent a madaraknak, 2021 nyarán úgy döntöttek, felkutatják és költési időszak után végleg eltávolítják az összes dolmányos varjú fészket, és madárriasztó műsólymokat telepítenek a helyükre.

Ahogy a kerület akkor írta, a „fiókaféltő, agresszívebb” madarak ellen segíthetnek „az erkély elülső részére, 50 cm-ként felrögzített színes szalagok, melynek mozgásától tartanak a varjak, és nem mernek az erkély közelébe repülni”.

(Kiemelt kép: Unsplash)