STÍLUS

Sétányt neveznek el Nemes Nagy Ágnesről, fejlesztik a Feneketlen tavi parkot – a közgyűlés friss döntései


A Fővárosi Közgyűlés nem csak a politikai csatározásokról szól, hanem itt születnek meg azok a döntések is, amik jobb hellyé teszik a jövő városát.

Egyre több budapesti köztér viseli nők nevét – picit javítva az arányokon. A Budapest Főváros Levéltára (BFL) és az ÁTLÓ csapatának 2022-es kutatása látványosan mutatta be, hogy bár Budapesten 2247 olyan közterület van, amely valós vagy fiktív személyről kapta a nevét, de ezekből csupán 224 közteret neveztek el nőkről, és ezeknek is csak 55 százaléka valós név. A város vezetése a kerületekkel összefogva fontosnak tartja, hogy több budapesti köztér viselje jelentős nők nevét. A közgyűlés döntése értelmében kerületi kezdeményezésekre mostantól öt újabb helyen jelennek meg nők az utcatáblákon.

Parkot neveztek el a 7. kerületben Janikovszky Éva íróról, sétányt a 11. kerületben Nemes Nagy Ágnes költőről, de táblát kap hamarosan Lakatos Gabriella táncművész, világhírű balerina, Kosáryné Réz Lola konzervatív feminista írónő, műfordító, és Madzsarné Jászi Alice táncpedagógus, a magyar gyógytorna alapjainak megteremtője is. 

-
Kép: Niedermüller Péter Facebook oldala

Régi nagy hiányosságot pótol a Feneketlen tavi parkba telepítendő új, automata mosdó, ahol évek óta komoly probléma, hogy sem a játszótér, sem a futókör közelében nincs nyilvános vécé.  Ezzel együtt fejlesztik a játszóteret, és a Kosztolányi Dezső tér anno nagyon menő vízjátékát is felújítják, valamint pihenő területet alakítanak ki, és fákat ültetnek.

Budapest belső kerületeiben a zöldfelületek aránya sajnos még mindig szomorúan alacsony – ennek számtalan kedvezőtlen egészségügyi és környezeti, fenntarthatósági következménye is van. Ám igazi aranytartalékként ott vannak a kisebb-nagyobb belsőudvarok, kertek, gangok, és sok lakóközösség már tudja, micsoda oázist lehet varázsolni egy-egy korábban szomorúan lebetonozott belsőudvarra is, és hogy a porolón és egy-egy csenevész ecetfán túl is van élet.

Erre kínál megoldást és ad segítséget az átalakításhoz az Égig érő fű pályázat is, ami szerencsére idén is folytatódik. Reméljük, az idei év is hoz olyan meglepetéseket, mint 2022 szenzációja, ami az újlipótvárosi patiszonszüret volt, a Hegedűs Gyula utca 45-47. és a Visegrádi utca 42-46. alatt. 

-
Kép: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség

Eddig is több mint tucatnyi társasház udvara lett szebb és zöldebb, és jelenleg is több helyen zajlanak a munkák, hiszen eddig összesen 30 ház nyert a pályázaton, idén pedig újabb 13 nyertest támogat a főváros.

Az európai uniós USER-CHI projekt keretében a közgyűlés döntésének értelmében e-mobilitási állomásokat alakít ki a BKK szeptember 30-ig a Széna téren, az Oktogonon, az Etele téren és a Jászai Mari téren. Ezeken az e-mobilitási pontokon lehetőség lesz az elektromos járművek és egyéb elektromos eszközök töltésére.

A közgyűlésen elfogadták a Budapesti Túlélőprogram újabb pontjait is, aminek egyik célja, hogy a kormányzati elvonások miatt kialakult nehéz anyagi helyzetben is működjenek a budapesti közszolgáltatások. Ennek érdekében most a BKK átmeneti finanszírozásához szükséges javaslatról döntöttek, erről itt írtunk bővebben