STÍLUS

Beton helyett égig érő fű – márciusig pályázhatnak a lakóközösségek az udvarzöldítésre


Azoknak a lakóközösségeknek, amelyek idén március 3-ig pályáznak, a Fővárosi Önkormányzat épületenként akár 3 millió forint támogatást is nyújt arra, hogy zöldebbé tegyék belső udvaraikat.

Budapest belső kerületeiben a zöldfelületek aránya sajnos még mindig szomorúan alacsony – ennek számtalan kedvezőtlen egészségügyi és környezeti, fenntarthatósági következménye is van. Ám igazi aranytartalékként ott vannak a kisebb-nagyobb belsőudvarok, kertek, gangok, és sok lakóközösség már tudja, micsoda oázist lehet varázsolni egy-egy korábban szomorúan lebetonozott belsőudvarra is, és hogy a porolón és egy-egy csenevész ecetfán túl is van élet.

A Főváros, hogy segítse ezt a folyamatot, idén harmadszorra is pályázatot hirdetett (aminek keretében eddig az első és második körrel összesen 60 millió forintra pályázhattak a házak).

Fotó: Ruzsa Rania

Az első év egyik varázslatos átalakulása a Mária utcában volt, itt a 17-es számú társasház udvarát 100 százalékban beton fedte, még egy csenevész, véletlenül odanőtt ecetfa se árválkodott rajta. A pályázat több, mint 60%-os zöldfelület növekedéssel számolt, így körülbelül 70 négyzetméter zöldfelület jött létre. A lakók 680 ezer forint önrészt tudtak vállalni, amihez a Főváros 2 millió forintot adott hozzá a pályázat keretében, ez egyébként az egy házra igényelhető legnagyobb támogatási összeg volt.

Fotó: Főváros/Képszerkesztőség

2022 szenzációja pedig az újlipótvárosi patiszonszüret volt, a Hegedűs Gyula utca 45-47. és a Visegrádi utca 42-46. alatt. Az újlipóciában zajló udvarzöldítési folyamatoknak az egyik kulcsszereplője Kiss Gábor tájépítészmérnök, aki évek óta házról házra, kertről kertre jár a negyedben, és az évek alatt Újlipótváros házi kertésze lett. Ő foglalkozott a fenti kerttel is, aminek fejlesztésére több helyről is került forrást szerezni az elmúlt években, a Főváros az első Égig érő fű pályázaton 2 millió forinttal támogatta a zöldítési terveket.

Ki pályázhat 2023-ban? Budapesti társasház, lakásszövetkezet, amelynek lakóépületei zártudvaros, kertes vagy csatlakozó udvaros beépítésű zárt belső területtel rendelkeznek.

További fontos részletek ITT.