KÖZÉLET

Hitelt vesz fel a BKK – ülésezett a közgyűlés


A túlélőprogram részeként 24 milliárdos hitelt vesz fel a BKK a nyári hónapokra. Erről döntött többek között ma a Fővárosi Közgyűlés. Született egy békepárti nyilatkozat is, melyet eredetileg a Fidesz nyújtott be, de a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd azt alaposan átírta.

Elfogadta a BKK 24 milliárdos hitelfelvételéről szóló előterjesztést - 17 igen, 2 nem, 9 tartózkodás mellett – a Fővárosi Közgyűlés. A túlélőprogram részeként veszik fel hitelt, szeptember közepéig kell azt visszafizetni és a nyári hónapokra biztosítja a cég likviditását. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta, magas, 673 milliós kamata van a hitelnek, amit rezsimegtakarításból és a Budapest 150 programsorozattól történő elvonásból fedeznek majd.

Kiss
Kép: Ruzsa Rania/Főváros

A mai közgyűlésen a Fidelitas megismételte korábbi akcióját, Gyurcsány Ferenc nyilatkozatából játszottak be részletet, és molinót feszítettek ki. Az akció rímelt a Wintermantel Zsolt napirend előtti felszólalására, ő is Gyurcsány Spirit FM-nek adott interjúját játszotta le és a fideszes frakcióvezető megismételte a korábban elmondott szövegét: Gyurcsány kiadta a feladatot, a főpolgármester teljesít. Arra utalt ezzel, hogy a DK elnök korábban azt mondta, a főpolgármesternek támadnia kellene a kormányt és Karácsony lakógyűléses aktivitását szerinte ez inspirálta.

Közgyűlés
Kép: Ruzsa Rania/Főváros

Wintermantel arról is beszélt, hogy Budapest a csőd szélére került, megkérdezte hova tűnt el az a 200 milliárd forint, amivel átadták a várost. Felelőtlen gazdálkodással vádolta Karácsonyt és szerinte Gyurcsány embereivel vette magát körül. Karácsony erre a szövegre a legutóbbi közgyűlésen igen, most nem reagált, helyettes Kiss Ambrus mondta el, hogy Tarlóstól 186 milliárd plusszal vették át a várost, ez az összeg 10 milliárd forintra apadt. Szerinte a bevételcsökkenésnek négy oka volt: a pandémia alatt is jártak a buszok, évről évre nőtt a szolidaritási adó mértéke, tartották magukat a bérmegállapodáshoz és az MNB megemelte a kamatlábat.

Közgyűlés
Kép: Ruzsa Rania/Főváros

A közgyűlésen több mint egyórás vita bontakozott ki Wintermantel Zsolt által benyújtott javaslatról, mely lényegében elítéli az orosz katonai agressziót, kiáll a mielőbbi béke érdekében, ellenzi a brüsszeli szankciókat és felszólítja a közélet szereplőit, hogy tartózkodjanak olyan nyilatkozatoktól, akcióktól, melyek háborúba sodorhatják Magyarországot.

A Momentum, a Párbeszéd, a DK és az MSZP módosító javaslatot adott be, mely szerint a főváros magáévá teszi az Európa Tanács békepárti határozatát, sajnálattal megállapítja, hogy nálunk a legmagasabb az infláció Európában és felszólítja a kormányt fejezze be a Brüsszellel folytatott csatáját és nyújtson támogatást az önkormányzatoknak.

A vita közben kiderült, hogy az eredeti javaslat lényegében a kaposvári fideszes polgármester indítványa, melyet más kerületekben, így Újbudán is beterjesztettek. Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester egyenesen úgy fogalmazott, hogy Rogán Antal minisztériumában írt propagandanyilatkozatról van szó.

Pikó
Kép: Ruzsa Rania/Főváros

Pikó András józsefvárosi polgármester történelmi példákra hivatkozva beszélt arról, hogy mennyire álságos az azonnali békekövetelés. Orbán Viktor kormányfő nyilatkozatát idézve - mely szerint nem számít ki kezdte a háborút, Ukrajna nem győzhet – arról beszélt, ez alapján másképp kellene tanítani az Egri csillagokat is az iskolákban.

Nem Dobó István volt a hős, aki szembeszállt a túlerővel, hanem az áruló Hegedűs, aki az azonnali béketárgyalás híve volt. Szerinte alapjaiban kérdőjelezi meg a fideszes nyilatkozat a nemzeti öntudatot.

Formálódni látszott az egyezség a szembenálló felek között, ugyanis Örsi Gergely II. kerületi szocialista polgármester és Kovács Péter XVI. kerületi fideszes polgármester egyetértett abban, hogy a javaslatnak csak annyit kellene tartalmaznia, hogy elítélik az orosz agresszort és kiállnak a béke mellett, de erre Wintermantel úgy reagált, hogy ne heréljék ki az ő indítványát. Végül az eredeti fideszes javaslatot az ellenzéki módosításokkal fogadta el a közgyűlés 17 igen, 10 nem 1 tartózkodás mellett. Az így módosított javaslatra a fideszes képviselők szavaztak nemmel.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)