KULTÚRA

Kabai Lóránt ma emlékfát és emléktáblát kap a Hunyadi téren


A tavaly meghalt költőre, vizuális művészre családja és barátai emlékeznek így. Az avatáson Kemény István költő és Temesvári Szilvia, Terézváros alpolgármestere mond beszédet.

Május 17-én, szerdán avatnak emlékfát és emléktáblát Kabai Lóránt költő, író, szerkesztő és vizuális művész emlékére családtagjai és barátai – Terézváros Önkormányzat támogatásával.

Kabai Lóránt 1977-ben Miskolcon született, felnőttként 2022-es haláláig nagyrészt Budapesten élt, de mindig összeköttetésben maradt szülővárosával és annak kulturális életével is. 1993 óta volt része az élő magyar irodalomnak, azóta publikálta verseit, prózáit és fordításait, dolgozott szerkesztőként és tehetséggondozóként, valamint vizuális művészként is működött.

Költő-íróként megkapta a Móricz Zsigmond-ösztöndíjat, az NKA alkotói ösztöndíját. a FISZ Csáth Géza-díját, a Sziveri János-díjat, és volt a V4 Irodalmi Rezidensprogram ösztöndíjasa is Pozsonyban. Miskolc városa Szabó Lőrinc irodalmi díjat adott neki, és az első alkalommal meghirdetett Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj egyik nyertese lett. Szerkesztette a miskolci Időjelek folyóiratot, volt a József Attila Kör JAK-füzetek sorozatának szerkesztője (ebben Mizser Attila volt a szerkesztőtársa), és tíz éven át vitte a miskolci Műút folyóirat szépirodalmi és képregényrovatát, itt teljesedett ki irodalmi tehetséggondozó habitusa is.

-
Forrás: Facebook

 

Íróként ő használta a Spiegelmann Laura álnevet, saját nevét művészként következetesen kisbetűvel írta: k. kabai lóránt. Utolsó, sorrendben a nyolcadik verseskötete moaré címmel 2021-ben jelent meg.

Az emlékfa és emléktáblaavatás 18 órakor kezdődik a VI. kerületi Hunyadi téren. Beszédet mond Kemény István költő és Temesvári Szilvia, Terézváros alpolgármestere.

A megemlékezés Facebook-eseményének leírásában az áll, hogy

„a helyszínen mód lesz üzenetet, gondolatot hagyni Lóriról – Lórinak”.

(Kiemelt kép: Kabai Lóránt / Forrás: Facebook)