KULTÚRA

Rengeteg újítással vág neki tizenkettedik szezonjának a Budapest Park


A tavalyi rekord nézőszám után április 27-én indítja útjára tizenkettedik évadát a Budapest Park, és bőven van esélyük újabb csúcsot állítani az idei évben, hiszen már most hat telt házas koncerttel vágnak neki a nyitásnak.

Április 26-án sajtótájékoztató keretében mutatta be megújult külsejét és belsejét a Budapest Park, ahol a helyszín vezetése mellett jelen volt számos hazai zenekar képviselője is - így például Marsalkó Dávid a Halott Pénztől, JumoDaddy és MC Columbo az Irie Maffiából, Tarján Zsófia a Honeybeastből, de jelen volt a Carson Coma, illetve az Ivan & The Parazol is.

Budapest
Kép: Nagy Márton/Budapest Park

Pálffy András, a Budapest Park vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy még sosem kezdték el ennyi idővel a nyitás előtt a helyszín kialakítását: több mint 60 új konténert szereztek be az eddig meglévő 280 mellé. A fejlesztés leglátványosabb pontja a teljesen megújult főbejárat, amely mostantól több emelet magasan tornyosul. Szerinte ennek több oka is van: egyrészt a kapukon átlépve tényleg mindenkinek olyan érzése lehet, hogy egy új világba csöppent, és kint hagyja a valóságot. Másrészt akusztikailag is fontos lépés volt ez, az építmény ugyanis a Soroksári út felőli oldalon is bent tartja a hangot, csökkentve ezzel a környezet zajterhelését, és javítva a koncertek hangzását. Ugyanez a funkciója a vasúti töltés felőli hatalmas akusztikai falaknak is.

Budapest
Kép: Nagy Márton/Budapest Park

„Az egyik legfontosabb tudásunk a fejlődés képessége, úgy változunk, ha kell, alkalmazkodunk, hogy közben megőrizzük a jól működő elemeinket, folyamatainkat, hagyományainkat. Minden tekintetben fejlesztünk évről évre, szervezeti, építészeti, szemléletmódbeli, folyamatbeli és technológiai téren egyaránt. Mégis úgy gondolom, különleges a jelen helyzet, talán a pandémia következtében történt lassulások miatt is most koncentráltan óriásiakat lépünk előre.” - mondta Pálffy a sajtó képviselőinek.

Minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektettek a Budapest Park megjelenésére is, amely Kiss-Benedek Kristóf art director irányításával született. A főbejárat mellett teljesen új a nagyszínpad is, illetve visszatért a 2018-as lead grafikát készítő, azóta jelentős hazai- és nemzetközi sikereket elérő Pápay Fanny, aki a friss backstage külsejét álmodta újra, a kivetítőkön pedig Wator Ádám animációit láthatjuk. A merch tekintetében is új kreatív partnerrel dolgoznak: a Creals csapata egy igazi streetwear kollekcióval készül.

Budapest
Hangfogó fal. Kép: Nagy Márton/Budapest Park

Mindezen túl a Park egy minden eddiginél erősebb hazai koncertdömpinget álmodott meg az idei évre. Április 27-én, csütörtökön a turbo-etno nyolcasfogat Aurevoir nyitja meg hivatalosan is a szezont. Pénteken, vagyis április 28-án a hét év kihagyás után nemrégiben új, Fel Nem című lemezével jelentkező Punnany Massif izzítja a színpadot, szombaton pedig rögtön az idei szezon első nemzetközi fellépője, az electro swing stílus elsőszámú úttörője, Parov Stelar veszi át a terepet. A hétvégét a születésnapos Alvin és a Mókusok zárja, akik ígéretük szerint 30 éves fennállásuk legnagyobb és leglátványosabb koncertjét adják. Mindemellett tizenkettedik teltházas koncertjére készül a Halott Pénz, ami abszolút rekord; különleges, „Megőrül a szív" című tematikával készül a Margaret Island; vadiúj dalokat is hoz magával a Carson Coma; Bódottától mámoros estét varázsol nekünk a Honeybeast; új színpadképpel ballag el az idén 18 éves Irie Maffia és öt év után újra a Parkban játszik - ráadásul a szezon első budapesti koncertjét adja - az Ivan & The Parazol.

Természetesen a hazai fellépők mellett a Park színpadán idén is rengeteg nemzetközi szuperprodukció fordul majd meg. Példának okáért érkezik Kanada egyik legismertebb zenekara a Simple Plan; tavalyi nagysikerű koncertje után visszatér a Billy Talent; először jön Magyarországra Machine Gun Kelly; öt év után az eredeti felállásban, új albummal tér vissza magyar rajongóihoz az Asking Alexandria; ugyancsak új lemezét mutatja be a legendás brit zenekar, a The Cult; Mongóliából pedig érkezik a The HU.

Budapest
Kép: Nagy Márton/Budapest Park

A zenén túl rengeteg más társművészetnek ad otthont idén is a Budapest Park, ebben pedig olyan intézményekkel működnek együtt, mint a Capa Központ, a Ludwig Múzeum, ami Felsmann István Mozgó Zászló című munkájának aktualizált változatát mutatja be a helyszínen, illetve a Magyar Zene Háza, ami a Nekünk írták a dalt! című poptörténeti időszaki kiállításából visz majd látványos részleteket a helyszínre. Ezen kívül a tervek szerint nyáron találkozhatunk a Hadik Brunch nevű rendezvénnyel is a Parkban Ott Anna vezetésével, illetve újra megrendezik a Repeat gardróbvásárt, amelyen magyar zenészek ruháinak megvásárlásával jótékony célt támogathatnak az oda érkezők.

Mindezeken felül tovább erősítik a Katona József Színház és a Budapest Park összefonódását is, amit mi sem bizonyít jobban, mint a nemrégiben megjelent nyitófilmjük, amelyben Jordán Adél, Ónodi Eszter, Elek Ferenc, Lengyel Benjámin és Tasnádi Bence szavalnak egy nem mindennapi verset, amelynek sorai a legkülönfélébb dalszövegrészletekből állnak össze.

(Kiemelt kép: Budapest Park)