KÖZÉLET

A Lánchídról is szólnak majd a Lakógyűlés kérdései


Nemcsak a város gazdálkodásáról, pénzügyi helyzetéről, hanem a Lánchíd felújításához szükséges kormányzati hozzájárulásról és a híd forgalmi rendjéről szól majd az első fővárosi Lakógyűlés négy kérdése. Erről Karácsony Gergely főpolgármester beszélt egy mai videóban.

- A túlélőprogram egy levegővételnyi időt biztosít Budapest számára – mondta Karácsony Gergely a ma megjelent videóban. Ezzel utalt arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés nemrégiben úgy döntött, hogy 16,6 milliárd forintos fejlesztési hitelt venne fel Budapest. Emellett a képviselők felhatalmazták a főpolgármestert, hogy kezdeményezze a szolidaritási hozzájárulás mérséklését és kérje az elmaradt támogatás kifizetését a kormánytól a Lánchíd felújítására. A kormánypárti képviselők tartózkodtak a szavazásnál.

Karácsony úgy fogalmazott, hogy „a több mint tízszeresére emelt kormányzati sarc miatt valójában az a kérdés, hogy a kormányt finanszírozza Budapest, vagy a tömegközlekedést". Szerinte a kettő együtt nem megy, dönteni kell.

Mint mondta, erről szól a héten elinduló első budapesti lakógyűlés, melynek első két kérdése a város gazdálkodásáról, pénzügyi helyzetéről szól majd. De nemcsak ebben a témában kéri a budapestiek döntését, hanem a kormány ígéretének betartatásáról, a Lánchíd felújításához való hozzájárulásról és a Lánchíd forgalmi rendjéről.

Úgy fogalmazott, hogy a híd felújítása a költségkereten belül, a terveknél is gyorsabban halad. A költségekből a kormány csak kis részt, hatmilliárd forintot vállalt, amit nem teljesített.

- A megígért támogatásból zsarolás lett – tette hozzá.

Karácsony
Kép: Barta Bálint/Képszerkesztőség

Szerinte a budapestieknek kell döntenie arról, mi legyen a Lánchíd sorsa. De nem lehet szakmai érvek nélkül dönteni a híd jövőjéről, mondta, ezért készítette el a Budapesti Közlekedési Központ azt a szakmai anyagot, ami tények és adatok alapján foglalja össze milyen változásokat hozott a Lánchíd felújítása budapesti közlekedésben.

Beszámoltunk róla, a BKK azt javasolta, hogy maradjon meg a jelenlegi forgalmi rend, vagyis a felújított Lánchíd átadása után továbbra is csak a gyalogosok, a buszok és a biciklisek használhassák a hidat.

Karácsony – elmondása szerint - ő a haladásra, a dugómentes Lánchídra fog szavazni:

„Ahol ma több embert sokkal gyorsabban szállítanak a buszok, ahol biztonságosabban lehet bringázni és ahol a hamarosan átadásra kerülő gyalogossávokon nem a dugóban álló autókat, hanem gyönyörű városunkat lehet majd megcsodálni.”

Szerinte adatok alapján látszik, hogy a híd felújításával csökkent a fővárosban a torlódás mértéke és a mérséklődött a budapesti hidak összforgalma is.

Úgy véli a Lánchíd fontos, de csak egy lépés az élhető belváros és a zöld Budapest megteremtésében.

- Ha a budapestiek a haladást választják, a következő években megújulhat a Széchenyi tér és a Clark Ádám tér, kizöldülhetnek a rakpartok, új barátságos arcát nyerheti el a város – mondta.

A következő napokban érkeznek a levelek a budapestiek postaládájába. Ebben a levélben találják meg azt az egyedi azonosítót, amelynek segítségével június 11-ig leadhatják szavazataikat a lakogyules.budapest.hu oldalon az első fővárosi lakógyűlés négy kérdéséről.