FRISS

Le a bosszútörvénnyel! - újabb tüntetés a státusztörvény ellen


A státusztörvény, a pedagógusok jogainak szűkítése ellen demonstráltak tanárok, diákok, szimpatizánsok. A tüntetők úgy vélik, a közalkalmazotti jogviszony megvonásával és a véleménynyilvánítás tilalmával a kormány bosszút akar állni a pedagógusokon.

Elegünk van az egyre növekvő állami elnyomásból. Mondjunk nemet a státusztörvényre, álljunk ki az igazságért! Gyere velünk, vegyél részt a tüntetésen! - így hirdették meg a Le a bosszútörvénnyel! Le az elnyomással! elnevezésű eseményt, amit a tanárok támogatására szervezett többek között az ADOM Diákmozgalom és a PDSZ.

Tanárok,
Merész Márton/Énbudapestem

A demonstráció zuhogó esőben a Kálvin téren kezdődött. A gyülekező után a menet a Kecskeméti utcától az Egyetem téren át a Széchenyi István térre, (volt Roosevelt tér) a Belügyminisztérium épülete elé vonult. A tiltakozók a néhány száz fős tömeg élén Pintér Sándor belügyminisztert ábrázoló papírfigurát vittek.

Tüntetés
Merész Márton/Énbudapestem

Az egyelőre még csak tervezetben létező státusztörvényt nemcsak civilek, tanárok, de egykori vezető beosztású politikusok is kritizálták, mivel az új szabályok a tanárhiány megoldására szerintük teljesen alkalmatlanok, úgy vélik, a közalkalmazotti jogviszony megvonásával és a véleménynyilvánítás tilalmával bosszút akarnak állni a jogos jussukat és státuszukat megkövetelő pedagógusokon. 

Tüntetés
Merész Márton/Énbudapestem

A PDSZ szerint a státusztörvény elfogadása esetén elvész a tantestület nevelési szabadsága, a tankerületekhez kerülnek a fontos döntések, a napi munkaidő 12 órára, a heti 48 órára nőhet, a tankerületi központ utasíthatja a tanárokat, hogy más iskolákban dolgozzanak, a felmondási idő kettőről hat hónapra nő, heti hatról 28-ra emelkedik a helyettesítési korlát, a próbaidő akár fél év is lehet.

Tüntetés
 Merész Márton/Énbudapestem

A Belügyminisztérium után a tömeg a Karmelitához vonult, ahol a momentumos képviselők és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő ismét nekiláttak elbontani a kordont.

Tüntetés
Merész Márton/Énbudapestem

A tüntetők is a Miniszterelnökség előtti kordonhoz nyomultak, a rendőrök könnygázt vetettek be ellenük. Utána patthelyzet alakult ki a Karmelita előtt.

"Bűnözőket védtek!, Ne legyetek rabszolgák! Neked is van gyereked!" - skandálták a tüntetők a rendőrök felé.

Tüntetés
Merész Márton/Énbudapestem

- Az imént egy rendőrállami törvényt védtek meg rendőrállami eszközökkel - szónokolt a tüntetőknek Hadházy Ákos, aki szerint a kordon a hazugság jelképe. Szerinte a jogállam visszaépítéséért vannak a tüntetők a helyszínen. Úgy vélte, addig nem győznek a tanárok, a diákok, a katások, amíg a rendszer alapjai nem változnak meg. 

- A rendszert le kell bontani! - mondta. 

- Ne adjátok fel az álmaitokat, ne menjetek külföldre - vette át a szót Gelencsér Ferenc, a Momentum parlamenti frakcióvezetője. 

A tömegben feltűnt Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere is.

Tüntetés
Merész Márton/Énbudapestem

- Ne féljetek, mert akkor egy ember sem marad, aki ismerné azt a szót, hogy szolidaritás - mondta Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, majd hozzátette: - Orbán Viktor menj a büdös francba és vidd az összes haverodat!

Pankotai Lili diákslammer pedig azt jelentette be, hogy jövő szerdán ismét folytatják a tüntetést. 

Tüntetés
Merész Márton/Énbudapestem