KÖZÉLET

22 tanítási napja ül az iskola aulájának közepén, így tiltakozik a középiskolai tanár


Weszely Kinga az egyik fővárosi intézmény tanáraként nem tartja meg óráit, de konzultál a diákjaival. A kirúgásával fenyegető levelet megígérték neki.

A médiaszakos tanár tavaly december 1-jén ült le először az iskola aulájának közepén, azóta minden tanítási napot így tölt, nem tartja meg az óráit, ezzel tiltakozik a polgári engedetlenségben részvevő pályatársainak kirúgása ellen, valamint próbálja felhívni a figyelmet a közoktatás problémáira – derül ki a Telex beszámolójából. Egy táblát is minden nap kitesz maga mellé az aulában, az van ráírva, hogy

13 tanárt rúgtak ki. 

Az eddig eltelt 22 tanítási nap alatt Weszely Kingának több mint 100 órája maradt el, és elmondása szerint iskolájának igazgatója még december 5-én reggel behívta magához azzal, hogy a tankerületi központ üzenetét tolmácsolja: ha másnap is folytatja a törvénytelen munkabeszüntetést, megérkezik a figyelmeztető levél, ha pedig utána lévő nap sem veszi fel a munkáját, akkor kirúgják az iskolából. Azonban sem a figyelmeztető levél, sem a felmondó levél nem érkezett meg.

Hetente 3-4 óráját tudják szakszerűen helyettesíteni, viszont az órái többségénél csak felügyelet van, vagy azok is elmaradnak. Ezzel együtt minden csoportjával igyekszik valamilyen formában tartani a kapcsolatot, az érettségizőkkel egyénileg konzultál továbbra is.

Mint mondta, azért is kitart, mert december 1-je óta újabb két kollégáját rúgták ki, akik részt vettek a polgári engedetlenségben. „Ebben a helyzetben nem maradhatok csöndben. Tisztában vagyok vele, hogy nem egyedül fogok a kiállásommal változásokat elérni az oktatásban, csak egy csepp vagyok a tengerben. De annak muszáj lennem” – magyarázta.

A tanár még meglátja, hogy meddig tudja vállalni a tiltakozással járó anyagi és egészségügyi kockázatokat. Mint fogalmazott, az aula elég huzatos, és nincsenek aranytartalékai, de szeretne kitartó lenni.

A tanári kar megosztott Weszely akciójával kapcsolatban, és beszámolója szerint néhányan ugyan odamentek hozzá beszélgetni, de elég döcögősen ment, mert a hasonló vélemény és a kavargó érzések mellett is úgy érezték, hogy másik térfélre kerültek.

El tudtam volna képzelni az elején, hogy csatlakoznak hozzám a kollégáim, de már az első nap után éreztem, hogy egyedül fogok maradni

– nyilatkozta a tiltakozó középiskolai tanár.

(Kiemelt kép: Illusztráció/ Forrás: Freepik)