STÍLUS

Kötélen fog átegyensúlyozni a Duna fölött ifj. Simet László artistaművész


Cirkusztörténelmi artistaprodukcióval csatlakozik a Fővárosi Nagycirkusz a 10. Nemzetközi Színházi Olimpiához és Budapest egyesítésének 150. évfordulójához a cirkusz világnapja alkalmából.

Emberfeletti művészeti teljesítménnyel üzen Budapest újraegyesítésének 150 évfordulóján a Fővárosi Nagycirkusz – közölte a főváros.

Április 15-én, szombaton 15:30-tól a Duna felett kifeszített drótkötélen egyensúlyozva sétál át a folyó egyik partjáról a másikra Ifj. Simet László artistaművész.

Az egyedülálló, Átmentem című produkciót a Belgrád rakpart 18. és a vele ellentétes budai alsó rakpart közötti dunai szakaszon, az Erzsébet- és a Szabadság híd között a rakpartról és e két hídról lehet majd megtekinteni.

Magyarországon először történik meg, hogy egy ember a Duna felett kifeszített drótkötélen egyensúlyozva sétál át a folyó egyik partjáról a másikra.

Ifj. Simet László többszörösen díjazott, 64 éves artistaművész 300 métert tesz meg 30 méter méteres magasságban, a Duna fölött kifeszített 22 milliméter vastagságú drótkötélen.

A közlemény kitér a performansz mögötti gondolatra is, amely szerint a városok régen fallal vették körül magukat, hogy megvédjék értékeiket, ma éppen ellenkezőleg: a hidakat kell építeni, hogy minél több kapcsolat jöhessen létre. Ennek szimbóluma a 150 évfordulóra megújuló budapesti Lánchíd a várost kettészelő Duna felett, és ugyanennek a gondolatnak a szimbóluma Simet László produkciója is, amikor képletesen és szó szerint is összeköti Budát és Pestet. Ugyanígy szükség van hidakra átvitt értelemben is: elfogadásból és nyitottságból ember és ember, budapesti és idelátogató között is. Ezt szolgálja Budapest sokszínű és örökké lüktető kulturális élete, és a tizedik alkalommal megrendezett Színházi Olimpia, amelynek egyik helyszíne Budapest és annak színházai.

Kiemelik: a komoly tradíciókkal bíró magyar cirkuszművészet hidat képez az emberek, a művészeti ágak, a múlt és a jövő között. Az Átmentem című projekt arra hívja fel a figyelmet, hogy melyek azok az alapértékek, amelyeket bármi áron át kell menteni és át kell adni a következő generációknak. Ahogy minden előadó-művészeti ágazatnak, így a cirkuszművészetnek is kiemelt felelőssége van abban, hogy reagáljon a világ történéseire.

(Kiemelt képünk illusztráció / Forrás: Pixabay)