STÍLUS

Hamarosan sokkal jobb lesz a Práter és a Tömő utcán végig menni


Jobb, biztonságosabb és egészségesebb lesz több utca is a VIII. kerületben. A kivitelezés várhatóan novemberig tart.

Talán még mindig szokatlan itthon egy utcát egészséges jelzővel illetni – pedig Budapest szerte egyre több példa van rá –, pedig a megújítások során már ezt a szempontot tartják a legfontosabbnak.

Mitől lesz egészséges egy utca? 

A megközelítés Lucy Saunders, brit egészségügyi és közlekedési szakértő nevéhez fűződik, a koncepcióját 2011-ben dolgozta ki. Összesen tíz jellemzőt gyűjtött össze, ezek közül a két legfontosabb, hogy a köztereken mindenki otthon érezze magát, és az emberek szívesen sétáljanak és biciklizzenek. Egy kellemes, napsütéses délután elég könnyű lemérni, ilyen helyen járunk-e: ha egy utca egészséges és befogadó környezetet teremt, akkor ott üldögélő, ácsorgó, sétáló és bicikliző embereket találunk, legyen szó bárkiről a közösségből.

Kép forrása: Rev8.hu

Milyen fizikai jellemzők segítik, hogy a Práter és a Tömő utca is ilyenné váljon?

A pontos szakasz, ami most megújul a Corvin negyedben a Práter utca Futó és Szigony utca közötti szakasza, illetve a Tömő utca Leonardo da Vinci és Szigony utca közötti szakasza.

  • A felújított szakaszok végpontjain lassító küszöböt építenek  az utca biztonságosabbá tételére, így a belépő járművezetők érzik, hogy nem szabad száguldozni, a kereszteződéseket járdaszintbe emelik, ezzel beláthatóbbá és akadálymentessé teszik mindenki számára. 
  • Szélesebb lesz a járda, és ahol a közművek engedik, új fákat is ültetnek, és a közvilágítást is megújítják kandeláberes lámpatartókkal. 
  • Az utcák kerékpárral kétirányúak lesznek, és több új MOBI-pontot is kialakítanak. 
  • Több koncentrált rakodóhely is lesz, amely következtében rendeződik a parkolás, és a környéken üzemelő vállalkozások is működőképesek maradnak. 

A Práter utca részletes előzetes terveit itt nézhetitek meg, míg a Tömő utcáé itt található.

(Kiemelt képünk forrása: Rev8.hu)