KÖZÉLET

„A Karmelita kordonjait újra és újra le fogjuk bontani”


A miniszterelnök hivatalának főbejáratát 2021-ben zárták el a kíváncsi szemek elől, mostanra ellenzéki politikusok „vették kézbe” a kerítéselemek ügyét.

Két héttel ezelőtt egyszer már lebontották, azóta azonban visszakerültek a Miniszterelnökség főbejáratát 2021 ősz óta elzáró kordonok, ezért szerdán reggel ismét felvonult az „építkezés területén” néhány momentumos és Hadházy Ákos független parlamenti képviselő, hogy újra elbontsák a kordonokat.

Az elbontott elemek nagy részét a politikusok egymásra pakolták, összeláncolták, és ráültek a kupacra – ezzel megnyílt a lehetőség többek között arra, hogy mondjuk egy kormányülésre érkező minisztertől szabadon kérdezzenek az ott várakozó újságírók. Ma azonban nem volt kormányülés, az ellenzéki politikusok viszont szívesen álltak rendelkezésre.

Az akció alapvetően sikerrel zárult, miközben a helyszínt rendőrök biztosították. Újságírói kérdésre válaszolva

Hadházy Ákos elmondta, hogy őt a rendőrök igazoltatták, és a gyülekezési törvény megsértése miatt szabálysértési eljárást indítottak ellene. A független képviselő ezt jogtalannak tartja, a törvényt szerinte nem sértette meg, és hozzátette, amúgy is hivatalos személyként van jelen.

Fotó: Énbudapestem/Aradi Péter

 

A független képviselő szerint szimbolikus jelentőségű a kordonbontás, amivel azt üzenik a választóknak, hogy nem fogadják el a kormány piszkos játékszabályait, és követelik, hogy a következő választás legyen valódi és tisztességes.

„Aki azt állítja, hogy ezek építkezési célokat szolgálnak, az lenézi a magyarokat. Addig fogjuk újra és újra lebontani a kordonokat, amíg végleg el nem tüntetik azokat innen!”

– tette hozzá a független parlamenti képviselő.

Az akciózó politikusok most is magukkal vitték 7 pontos követelésüket:

  1. Követeljük a sajtó szabadságának visszaállítását, a közpénzből fizetett, hazug kormányzati propaganda azonnali leállítását! Szabad sajtó, hiteles közszolgálati média, tisztességes tájékoztatás nélkül nincs szabad választás.
  2. Az önkényuralmat eredményező különleges jogrend és a rendeleti kormányzás felszámolását, az Országgyűlés kormányt ellenőrző szerepének helyreállítását.
  3. Jogegyenlőséget, arányos képviseletet biztosító, tiszta és szabad választásokat!
  4. Fel kell számolni a kormányzati körökből szervezett korrupciót! A hazai és európai uniós forrásokat lenyúló tolvajokat vonják felelősségre! Hazánk csatlakozzon az Európai Ügyészséghez!
  5. A sztrájkjog alapjog! Követeljük a megcsorbított munkavállalói jogok visszaállítását és a teljes közszférát érintő bérfelzárkóztatás azonnali elindítását!
  6. A kormányoldal által megszállt, eredeti rendeltetésük szerint a kormánytól és a kormánypártoktól független intézmények, köztestületek (Alkotmánybíróság, ÁSZ, GVH, Médiahatóság, NAV, NVB, MNB, stb.) függetlenségét helyre kell állítani! Ezen intézményeket a pártkinevezettektől, pártkáderektől meg kell szabadítani.
  7. A természeti környezetünk és a jövő generációk érdekeinek védelmét, fenntartható klíma- és gazdaságpolitikát!

(Kiemelt kép: Énbudapestem/Aradi Péter)