KÖZÉLET

Bántalmazásról, erőszakról és kényszerítésről szól a NANE fotókiállítása


És cserbenhagyásról, hallgatásról, gyógyulásról – képek, amelyeket nők küldtek be a NANE Egyesület fotóprojektjére.

Az egyesület így kíván lehetőséget teremteni családon belüli és párkapcsolati erőszak áldozatainak – akiket gyakran nem hallgat meg a környezetük, nem hisznek nekik, vagy a saját élményeik komolytalanságáról próbálnak meggyőzni –, hogy megoszthassák a tapasztalataikat és az érzéseiket. És persze a menekülésük, a gyógyulásuk, az újrakezdésük történetét.

Ezekből a képekből válogat Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Áldozatsegítő Programjának keretében az Esernyős kiállítása, amely március 27. és április 21. között tekinthető meg.

„A párkapcsolati erőszak nem magánügy. Ez a programunk mottója, és minden egyes kép ezt az üzenetet mélyíti tovább – hangsúlyozta Turgonyi Dániel alpolgármester, a program vezetője. – A kiállítás anyaga nagyon komplexen, nagyon érzékenyen, a maga nehéz sokféleségében mutatja meg a túlélők viszonyát a saját traumáikhoz, és a hangsúly nem azon van, hogy ezt megmutatjuk, hanem azon, hogy végre elmondhatták. Áldozatsegítő kezdeményezésünkkel mi is éppen a tabusítás, a hallgatás betonkemény falait szeretnénk átütni. Meggyőződésünk, hogy egy ennyire személyes, bátor és megrendítő anyag mellett nem lehet csak úgy elmenni. A mi felelősségünk, a mi döntéseink is ott vannak ezekben a képekben, és azt az üzenetet visszük magunkkal haza belőlük, hogy ez mindannyiunk ügye, közös feladatunk kiállni az áldozatok mellett” – mondta Turgonyi Dániel.

A kiállítást március 27-én Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere nyitotta meg, emellett dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere és Dés Fanni, a NANE Egyesület munkatársa mondott köszöntőt.

A megnyitó után két nappal, március 29-én a kiállításhoz kapcsolódva tartják az áldozatsegítő program panelbeszélgetés-sorozatának második részét, szintén az Esernyősben. Művészeket és szakembereket kérdez Turgonyi Dániel az erőszak ábrázolásának nehézségeiről, a művészet eszközeiről és erejéről, a traumafeldolgozás művészet általi lehetőségeiről, többek között Szinetár Dóra színművészt, Hajdú D. András dokumentarista fotográfust és Ferber Eszter művészetterapeutát.

(Fotó: Barta Bálint/kepszerk.hu)