KÖZÉLET

Kerékpárosbarát lett a teljes XVI. kerület


A projekt 700 millió forintnyi EU-s támogatással valósult meg Budapest Főváros Önkormányzata, a BKK, valamint a XVI. kerület együttműködésével.

A „Közlekedésbiztonsági és Kerékpárosbarát fejlesztések Budapest XVI. kerületében (VEKOP-5.3.1-15-2016-00006)” elnevezésű projekt a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében valósult meg. A főváros a kötelező tájékoztatási és nyilvánossággal összefüggő feladatokért, a BKK a szemléletformálásért volt felelős, a XVI. kerületi önkormányzat pedig a fizikai megvalósítást végezte.

A fejlesztés célja a XVI. kerület egészének kerékpárosbaráttá tétele, a projekt keretében megvalósított főbb fejlesztések pedig a következők voltak:

Létrejött a kerület egész területének kerékpáros átjárhatósága:

  • Táblákkal látták el a vegyes használatú utakat, ezzel lehetővé tették a kerületközpontok biztonságos megközelítését.
  • A Nádor utcán kijavították a burkolatot.
  • Kerékpáros-gyalogos híd épült az Újarad és a Csókakő utcáknál.
  • Veres Péter úti kerékpárut alternatív útvonal létesült.
Szász József, a XVI. kerület alpolgármestere és Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke

A határoló kerületekkel és agglomerációs településekkel kiépült a kerékpáros kapcsolat:

  • Kiépült a kistarcsai kapcsolat 950 méternyi kerékpárút kivitelezésével az M0-s hídon kialakított nyomvonalon.
  • A kerületi Naplás út, ezzel a környék legnagyobb szabadidős területe elérhető lett. A nagytarcsai összekötés lehetősége, az 1204 méter hosszú, Nógrádverőce úti kerékpárút kiépítésével lehetővé vált.

Az EU-s támogatás összege 700 millió forint volt, a projekt zárórendezvényén részt vett Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke, aki ismertette a Főváros Közlekedésbiztonsági Stratégiáját (erről mi itt írtunk), valamint Szász József, a XVI. kerület alpolgármestere, aki a kerékpáros projekt megvalósulásának részleteiről számolt be.

(Képek: Énbudapestem)