FRISS

Ismered az Andrássy út történetét? Most egy szabadtéri kiállításon végigkövetheted


Terézváros negyven fotóval mutatja be a sugárút történetét névadójának születésnapja alkalmából.

Mesélő utca címmel szabadtéri kiállítás nyílt az Andrássy úton a névadó születésének 200. évfordulója alkalmából.

Átadásakor az Andrássyt Sugárútnak hívták, 1885-től Andrássy Gyula miniszterelnök nevét, majd 1949-ben Sztálinét viselte, 1956-ban Magyar Ifjúság útja, később Népköztársaság útja lett, majd a rendszerváltást követően visszakapta az Andrássy nevét – emlékeztet Terézváros Facebook-oldala.

Andrássy Gyula éppen 200 éve, 1823. március 8-án született, ő volt a sugárút megálmodója, a kiállítást az ő tiszteletére rendezik. 

Az Andrássy út történetét bemutató szabadtéri fotókiállítás március 7-étől látható az Oktogon és a Kodály körönd között. Az Andrássy út mindkét oldalán 40 fotóval mutatja be a kerület a sugárút történetét 1900-tól napjainkig. A képek a kandeláberekre kerültek, így egy rövid séta során bárki végigkísérheti, hogyan változott a közlekedés, az út funkciója az idők során, de a képek fontos történelmi pillanatokat is megelevenítenek.

Május elsejei felvonulások, a Párisi Nagy Áruház megnyitása, az ‘56-os véres zászlós tüntetés is ott látható a fotókon, de még Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas biokémikus is feltűnik motorkerékpáron az Andrássy úton készült egyik képen.

A fotók elsősorban a Fortepan gyűjteményéből származnak, valamint az önkormányzat saját fotói. A kiállítást a Soproni Tamás vezette terézvárosi önkormányzat rendezte, csatlakozva ezzel a Budapest150 programsorozathoz.

(Kiemelt kép: Terézváros/kepszerk.hu/Berecz Valter)