FRISS

Másfélmillió eurós támogatást nyert a főváros a klímavédelemre


A cél, hogy létrehozzák a Budapesti Klímaügynökséget, ami elsőként a lakosság energiahatékonysági beruházásait fogja támogatni.

Budapest másfélmillió eurós támogatást nyert a Klímasemleges és intelligens városok küldetés (EU Mission) keretében kiírt pályázaton. Budapestet 25 európai várossal együtt válogatták be a NetZeroCities Pilot Cities programba Amszterdammal, Barcelonával és Rómával egyetemben.

A főváros célja, hogy

létrehozza a Budapesti Klímaügynökséget,

ami elsőként a lakosság energiahatékonysági beruházásait fogja támogatni, ezzel gyorsítva a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok és egészségkárosító részecskék városi szintű kibocsátásának csökkentését.

A változó világgazdasági és energiapiaci környezetben, a gyakran változó és drasztikusan emelkedő energiaárak mellett a lakosság és az ingatlanpiaci szereplők számára is felértékelődik az energiahatékonyság, írja a főváros.

A rendszerváltás korabeli privatizáció nyomán sok lakástulajdonos ráadásul nem engedheti meg magának, hogy lakásfelújításba ruházzon, de sokan a fenntartási költségeket sem bírják kifizetni.

A fejlesztések előtt több akadály van, például az elmúlt 10-12 évben nem voltak nagyléptékű országos fejlesztési programok és támogatások a lakások energiahatékonyságának fejlesztésére és az energiaszegénység csökkentésére.

Emellett a kormány úgynevezett rezsicsökkentési politikája miatt sem érezték az emberek az energiahatékonysági beruházások szükségességét.

Budapesten a kormányzat pénzügyi elvonásai és az alacsony EU-s támogatási források miatt sem tudott eddig az önkormányzat ilyen fejlesztéseket segíteni.

A működését várhatóan 2024-ben elkezdő Klímaügynökség nem támogatások kezelésével foglalkozik majd, hanem a bankok által kihelyezhető támogatási konstrukciók kidolgozását irányítja. Célja

az ingatlanok mélyfelújításainak felgyorsítása,

különös tekintettel a nehezebb szociális helyzetben élők támogatására.

A Klímaügynökség alapvető célján túl kiemelt figyelmet fordít az esélyegyenlőségre, az energiaszegénység kezelésére, biztosítja a nehezebb anyagi helyzetben lévő családok számára is a mélyfelújításokhoz szükséges forrásokhoz való hozzáférést.

(Kiemelt képünk illusztráció: Unsplash)