FRISS

Tizenkét Kossuth-díjas építész, köztük Rubik Ernő kritizálja a Sofitel szálloda átépítését


A tervezett új homlokzat szerintük méltatlan és elfogadhatatlan.

„Megütközéssel értesültünk arról, hogy a pesti Duna-parton levő volt Átrium Szálló, jelenleg Sofitel hotel korszerűsítése során bontásra került homlokzat helyett a tulajdonos teljesen új, az eredeti épülethez és a Széchenyi térhez méltatlan homlokzat kialakítását tervezi”

– kezdte tömör, de közös közleményét tizenkét Kossuth-díjas építész a Sofitel felújításával kapcsolatban. „Az épület a Duna-parti világörökség egyik fontos épülete, Zalaváry Lajos (1923–2018), a Nemzet Művésze, Kossuth- és Ybl-díjas építész jelentős alkotása, amely a II. világháború utáni magyar építészet megvédendő értéke.

Alulírott Kossuth-díjas építészek határozott állásfoglalása az, hogy az eredeti homlokzat méreteit és arányait követő módon kell visszaépíteni a homlokzatot, mivel a tervezett új homlokzat e helyen méltatlan és elfogadhatatlan”

– áll az Építészfórumnak eljuttatott közleményben.

Az aláírok között szerepel többek között 

Finta József Kossuth-, Prima Primissima-, és kétszeres Ybl-díjas építész, az MTA és a MMA rendes tagja, valamint Rubik Ernő Kossuth-díjas építész, szobrász, formatervező, játéktervező, a Nemzet Művésze, a Rubik-kocka atyja.

A lap emlékeztet:

sorban szólalnak fel a magyar építészet fontos szereplői a Duna-parti Sofitel szálloda átépítése ellen.

Előbb a Magyar Építőművészek Szövetsége, majd a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata fejezte ki a nemtetszését.

A felelős tervező Bánáti + Hartvig Építész Iroda egyik vezetője, Bánáti Béla az Építészfórumon válaszolt már a kritikákra, szerinte félreértésről lehet szó, ami azért történhetett, mert eddig részletes szakmai ismertetés nem jelent meg a tervekről.

(Kiemelt kép: Az épület felújítás utáni látványterve / Forrás: Sofitel Budapest)