KÖZÉLET

Karácsony azt üzente Orbánnak: ne féljen, menjen el Kijevbe és Bucsába


Az orosz–ukrán háború első évéről nyílt plakátkiállítás a Városháza parkban, a főpolgármester szerint a könyvekből és a cikkekből nem lehet megtanulni, mi az, ami a szomszédunkban zajlik.

Az orosz-ukrán háború kitörésének évfordulóján megemlékezésre hívtak mindenkit, hogy kifejezhesse szolidaritását az ukrán néppel. Legyen vége az orosz agressziónak! – Megemlékezés az áldozatokról – ezt volt a mottója annak a tüntetésnek, amit az Európához Tartozunk Egyesület és a Momentum Mozgalom szervezett február 24-én, pénteken 17 órára. (E cikkünk után született helyszíni tudósításunkat itt olvashatják magáról a tüntetésről.)

16 órára, közvetlenül a tüntetés elé A megtörhetetlenség 365 napja – Háború Ukrajnában címmel ukrán nemzetiségi szervezetek hirdettek eseményt a Városháza parkba, ami a háború egy éve alatt készült fotókból válogatott és nagyított plakátkiállítás megnyitója volt.

Fotó: Merész Márton/Énbudapestem
Fotó: Merész Márton/Énbudapestem
Fotó: Merész Márton/Énbudapestem
Fotó: Merész Márton/Énbudapestem

A megnyitón felszólalt Balog István, Ukrajna ideiglenes magyarországi ügyvivője, aki felidézte, hogy

a nyugati országok eleinte egy hetet sem adtak Kijevnek, azonban nem olyan rég az ukránok már területeket szabadítottak fel.

Balog István, Ukrajna ideiglenes magyarországi ügyvivője / Fotó: Berecz Valter/Képszerkesztőség

Utána felszólalt Karácsony Gergely is. Budapest főpolgármestere azzal kezdte beszédét, hogy 2022. február 24. is csak egy átlagos hétköznap reggelnek indult. „Két dologra emlékszem, és alighanem emlékezni fogok életem végéig, hogy aznap, némi értetlenkedést kiváltva, megöleltem a fiamat iskolába menet. És amikor elváltunk, annak a súlya zuhant rám, mit fogok mondani neki. Hogyan leszek képes elmagyarázni, mi történik?”

Karácsony akkor azzal nyugtatta magát, hogy biztosan képes lesz mesélni a háborúról, mert tudja, mi az: tanulta történelemből, olvasott például Tolsztojt és Ungváry Krisztiánt, de sokadszorra sem tudott megnyugtató választ adni arra, miért történik mindez, mert, mint mondta,

„egy gyerek szemszögéből, aki nem globális összefüggésekben gondolkodik, hanem az embert, az emberséget nézi, nem lehet megmagyarázni a háborút”.

„Hiába hittük azt, hogy a béke jár nekünk, és a békével járó fejlődésért nem kell tennünk semmit, mert szenvedtek már előttünk mások eleget, a szüleink, a nagyszüleink: de hiába volt a sok figyelmeztető jel, Putyin agressziója rádöbbentett minket, hogy ezek az értékek, az elért eredmények nem maguktól értetődő dolgok” – magyarázta Karácsony.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere / Fotó: Merész Márton/Énbudapestem
Fotó: Merész Márton/Énbudapestem

Felidézte, hogy megjárta Beregszászt, Kijevet és Bucsát is, hogy megtanulja: hiába olvasta a könyveket és a tudósításokat, fogalma sincs, mi az a háború. Arra biztatott mindenkit, hogy a Városháza parkban található ukrán plakátkiállítás képein keressék a szemeket, keressék a tekinteteket, nézzenek bele a szemekbe olyan mélyen, hogy eljusson a szívükig és a tudatukig, milyen tragédiákat élnek meg minden nap a háborúban az emberek.

A főpolgármester ezután üzent azoknak a politikusoknak, akik a békéről papolnak, de az agresszorral paroláznak, hogy ne csak beszéljenek a bátorságról, hanem legyenek is bátrak, menjenek Kijevbe, Bucsába, és nézzenek bele az emberek szemébe. „Aztán szégyelljék magukat, hogy úgy elszédülnek a pávatáncba, hogy elveszítik az erkölcsi iránytűiket, Ukrajna mellett állni ugyanis nem lehet mérlegelés, nem lehet számítás kérdése” – folytatta, majd közismert gondolatát ismételte el:

„Magyarország nem egyenlő a kormányával, azzal a kormánnyal, amely elvesztette az erkölcsi iránytűjét, és amely elvesztette az szövetségeseit is.”

Fotó: Merész Márton/Énbudapestem
Fotó: Merész Márton/Énbudapestem
Fotó: Merész Márton/Énbudapestem

„Mi, Budapestiek viszont nem nyugodhatunk bele abba, hogy Magyarország ismét a történelem rossz, orosz oldalára kerüljön. Ugyanis nincs magyar érdek abban, hogy többek között egy egykori KGB-ügynököt szolgálunk ki. Béke akkor lesz, ha Ukrajna győz. Budapest a béke, Ukrajna, az euro-atlanti szövetség és a szolidaritás mellett áll, és ebből nem enged” – zárta beszédét a főpolgármester.

Helyszíni tudósítónk szerint a Városháza parkból a körülbelül ezer fős tömeg közvetlenül ezután kezdte meg az átvonulást az Andrássy út és a Bajza utca sarkán álló orosz nagykövetséghez, ami már a Legyen vége az orosz agressziónak! – Megemlékezés az áldozatokról címet viselő tüntetés része volt.

A menet élén két ukrán népviseletbe öltözött lány haladt gyertyával a kezében, mögöttük ment Karácsony Gergely főpolgármester, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes és Gelencsér Ferenc, a Momentum Mozgalom elnök-frakcióvezetője, ők hárman és kísérőik egy „WE #standwithukraine” feliratú molinót fogtak maguk előtt egészen az orosz nagykövetségig.

EGY ÉVE TART A BORZALOM UKRAJNÁBAN –

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)