KÖZÉLET

Vörös kód után: továbbra is akcióban a hajléktalanmentők


Országszerte csaknem százan fagytak már meg tavaly szeptember óta.

Ma reggel nyolckor járt le a Belügyminisztérium által kiadott vörös kód határideje, melyet az ország három régiójában léptettek életbe a hideg időjárás miatt. Ez alapján valamennyi szociális intézmény számára kötelező volt a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása.

A Magyar Szociális Fórum adatai szerint a viszonylag enyhe télben, szeptembertől január közepéig 98-an fagytak meg az országban. Bár nőtt a szabad ég alatt elhunytak száma, az áldozatok többsége, főként idős, beteg ember, fűtetlen helyiségekben halt meg.

Ami a további adatokat illeti: az elmúlt napokban a budapesti éjjeli menedékhelyek kihasználtsága 80 százalékos volt, összesen 350-400 szabad férőhelyük van. Ugyanakkor más megyékben – ahol a kihasználtság meghaladja a száz százalékot - a szociális munkások budapesti menedékhelyekre irányítják a fedél nélkülieket.

A BKK diszpécserközpontjának jelzése nyomán rövid idő alatt segítenek a krízisbe került embereken. Tegnap este például Csepelen egy padon fekvő hajléktalanhoz hívták ki a mentőt, de mivel az illető nem volt beteg, a Menhely Alapítvány a krízisközpontra szállította. A BKK központjában 24 órában egy ember 60-70 járművet felügyel, ez összesen mintegy 1500-1600 buszt, trolit, villamost jelent. A BKK munkatársai állandó kapcsolatban állnak a sofőrökkel.

 BKK diszpécserközpontja Fotó: Merész Márton / Énbudapestem

Hatalmas monitorokon látják mindazt, ami Budapesten a Hungária körúton beljebb történik. Gyakori, hogy a buszon melegednek a hajléktalanok és leszállás után könnyen kihűlhetnek. A járművezetőket a főváros arra kérte, hogy a nagy hidegre való tekintettel a vörös kód lejárta után is fokozottan figyeljenek a hajléktalanokra, értesítsék a központot, ha olyan emberrel találkoznak, aki megfagyhat a nagy hidegben. A BKK három egysége folyamatosan járja a várost, hogy segítsen a bajba jutottakon, ahogy az éjszakai járműveken utazó biztonsági szolgálat embereinek is ez a feladata.

Telt ház

A Budapesti Módszertani Szociális Központ (BMSZKI) átmeneti szállásain telt ház van. Itt térítési díj ellenében lakhatnak a hajléktalan emberek, ahol szociális, ápolási, gondozási segítséget kapnak. Sokaknak van állandó munkajövedelme, de ahhoz kevés a pénzük, hogy egy albérlet többhónapos kaucióját letegyék. Információink szerint a lakók között van egyetemi tanár is, aki innen megy megtartani az óráját a hallgatóknak.

Az Előd és a Könyves Kálmán utcai éjszakai szállást, az úgynevezett fapadot, 160 fő veszi igénybe, a nappali melegedőt 203-an látogatják, a Dózsa György úti női menedékhelyen pedig mintegy száz nő éjszakázik. A Menhely alapítvány a Könyves Kálmán utcai egységbe naponta 3-4 embert szállít be.

BMSZKI lábadozója. Fotó: Merész Márton / Énbudapestem

Ottjártunkkor tele volt a lábadozó, ahol kórházi segítségre nem szoruló betegeket ápolnak, a nappali melegedőben teájukat szorongatva nézték a tévét, beszélgettek, illetve volt, aki az asztalra borulva aludt, lábánál hatalmas szatyorban volt az egész élete.

Az ügyfélszolgálaton, és a Felvételt Előkészítő Team irodájában csak néhányan várakoztak. Az ott dolgozóknak az a feladatuk, hogy a főváros területén élő hajléktalan embereket lakhatással kapcsolatos problémáik megoldásában segítsék. Nemcsak tanácsadással, hanem szálláshelyre, ellátásba irányítással is foglalkoznak, mellette pszichiáter is segíti a hajléktalanokat mentális problémáik megoldásában. Tapasztalat, hogy a nyugdíjak kézbesítésekor kevesebb az ügyfél.

Főváros rendészei egyik központjukban. Fotó: Merész Márton / Énbudapestem

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság emberei szerint kevesebb hajléktalan van a közterületen, mint korábban. Rendészeik folyamatosan járják a várost, az aluljárókat, és segítenek az utcán élőknek. Múlt éjjel két emberen segítettek, irányították át éjszakai szállásra.

(Kiemelt kép: BMSZKI nappali melegedője. Fotó: Merész Márton / Énbudapestem)