KULTÚRA

Hamarosan újranyit a józsefvárosi Turbina


Hosszabb készülődés után március elején újra kinyit a gyorsan kultikussá vált szórakozóhely, jelentették be a Facebookon.

Az első 9 hónapnyi működés után igyekeztek levonni tanulságokat, és mint írják, javítani a ház gyerekbetegségein.

„A kerületi Önkormányzat és a Kormányhivatal segítségével az engedélyeinket is sikerült a számunkra megfelelően módosítani. Így a nagyon nehéz üzleti helyzetünk ellenére úgy érezzük, hogy bele merünk vágni egy nyitásba, hogy újrakezdjük, vagy talán inkább folytassuk azt a kulturális és közösségépítő tevékenységet, amit 2021 őszén elkezdtünk.

Hiszünk benne, hogy szüksége van a Turbinára a városnak.”

A kapukat március első hétvégéjén egy kétnapos, színes programokkal teletűzdelt ünneplés keretein belül nyitják ki.

A Turbina Kulturális Központ művészeti- és közösségi térként indult Budapest VIII. kerületében a Vajdahunyad utcában.

„Első 9 hónapnyi folyamatos működésünk során rengeteg hiánypótló kulturális programnak adott otthont a Turbina” – jegyezték meg bezáráskor.

„Kiállítások, kortárstánc és színházi előadások, táncházak, nappali bulik, filmvetítések, kísérleti elektronika, kézműves vásárok, művészetterápiás alkalmak, Boiler Room közvetítés és Electronic Beats Fesztivál, emellett különböző foglalkozásokat és iskolát szerveztünk ukrán menekült gyerekek számára” – folytatták.

Ezeken kívül heti szintű környezetvédelmi workshopokat is tartottak, és egy vega bisztró is helyet kapott a házban.

„A feltörekvő zenei tehetségek és a civil programok mind hozzáadtak az értékeinkhez, melyből összeállt Turbina Kulturális Központ.”

A kulturális központ 2022 nyarán zárt be, miután nem kapták meg az esti rendezvény tartáshoz szükséges engedélyeket, amelyek nélkülözhetetlenek a fenntartható működés szempontjából. Pedig, mint folytatták a bejelentésben, a termeik hangszigeteltek voltak, az intézmény zárt területen működött, és fokozottan figyeltek arra, hogy ne érje zajterhelés a környéket.

A bezárás hírére a kerület polgármestere, Pikó András is reagált egy Facebook-bejegyzésben. Mint magyarázta, mivel a Turbina nem rendelkezett a rendőrség által kiadott szükséges engedéllyel,

az önkormányzat nem tehetett semmit az ügyében.

„A közigazgatási hatósági eljárás független a polgármestertől, a jegyző hatásköre, és meglehetősen szabályozott ebben az esetben. Mivel a Turbina 650 fő befogadására alkalmas hely, ezért a West Balkán eset óta az engedélyezés szigorúbb lett, több hatóság engedélyét kell beszereznie, a jegyző ezt követően dönthet csak. Mivel a rendőrség nem adott hatósági engedélyt a hajnal 4 óráig tartó koncertezésre, a jegyző nem tud lépni” – írta Pikó.