KULTÚRA

Vajon úr-e a bárzongorista?


Véget ért a bárzenészek aranykora. Pedig régen minden körúti bárból, étteremből élő zene szólt. Hogyan élnek ma, ki a jó bárzongorista? Kiderül a Budapest Te+Én Podcastból.

Vajon úr-e a bárzenész, vagy a szórakozni vágyók szolgálója? Erre is választ kaphatsz a Budapest Brand Budapest Te+Én Podcastjából, amelynek vendége Nyári Gyula, a Magyar Bárzongoristák Egyesületének vezetője.

A hetvenes években a Nagykörút szinte valamennyi cukrászdájában, éttermében, bárjában volt élő zene. Mára a bárzenészek aranykora véget ért. Ma inkább netről adnak zenét a vendéglátóhelyek, ritka, hogy valaki élőben játsszon sanzont, vagy tánczenét. Ráadásul a Covid járvány után szinte valamennyi iparági szereplőnek – rock-, jazz-, vagy cigányzenésznek -  dobtak mentőövet, de a bárzenészeket elfelejtették.

Nyári Gyula szerint nincs 45 év alatti bárzongorista, mindegyiküknek saját világa van, amit belevisz a zenéjébe.

- Nincsen két ugyanolyan „My way". Egy bárzongorista versenyen az almát hasonlítják össze a körtével. A legfontosabb kritérium, hogy hányféle stílusban tudok valamit előadni. A bárzenész így improvizál – magyarázza.

Hogy mire figyel egy bárzongorista? Hol lehet őket meghallgatni? Van-e még jattolás? Hány órán keresztül tud egy bárzongorista ismétlés nélkül játszani?