STÍLUS

Botrányos és hétköznapi történetek 1943-ból, a Móricz Zsigmond körtéri Gomba mellől


80 éves a Gomba. Utánanéztünk, mik foglalkoztatták régen a villamosra várakozókat a Móricz ikonikus helyén.

1943 első felében adták át a körtéri Gombát, ami pontosan azért épült, amire ma is használjuk. Megvárjuk alatta a villamost, iszunk egy kávét, más dolgába ütjük az orrunkat – úgynevezett pletykálással múlatjuk az időt. Akkoriban még nem Móricz Zsigmond, hanem Horthy Miklós nevét viselte a körtér, de az épület sosem hasonlított annyira az eredeti, Schall József tervezte váróra, mint most. Köszönhető ez a legutóbbi felújításért felelős csapatnak.

Még egy fontos dolog: ne feledjük, a Gomba 1943-as átadásakor a II. világháborúban járunk! Tőlünk keletre, Sztálingrádnál a szovjetek és a németek küzdenek egymással és a fagyhalállal, délre a brit csapatok elfoglalják Nápolyt (és Olaszországot kapitulációra késztetik), északra a varsói gettóban lázadás tör ki, nyugatra az egyik legnagyobb légitámadás során bombázzák Berlint. Budapesten viszont zajlott az élet, és hogy mi mindennel foglalkoztak a környékbeli emberek, azt a korabeli sajtó nagyon szépen lefedte. Ebből válogattunk most pár cikket, de a következő összeállítást úgy is elkezdhetnénk:

Mindeközben a Gomba alatt két cekkeres néni arról sugdolózik, hogy...

Fortepan / Magyar Rendőr
Fotó: Fortepan/Magyar Rendőr

1. A rendőr és a szobacica

„A pénteki napon szemtanúi voltunk annak az örvendetes és talán mégis csak eredményre vezető hatósági intézkedésnek, hogy a Horthy Miklós-körtéren cirkáló rendőr nem kevesebb, mint ötven szobacicát írt fel, akik nagy buzgalommal és még nagyobb nemtörődömséggel rázták ki az ablakból, erkélyekről a lakások porával teli rongyokat. Olvasóink érdekeit is védjük, amikor figyelmeztetünk mindenkit: ne rázzuk a porrongyokat az utcára. Ott a szemeteslapát, szemetesláda és így bizonyos fokig jól szolgálhatjuk a tbc elleni védekezés törvényeit is.” (Nemzeti Ujság, 1943. 03. 14. – 60. szám)

2. A dohánygyári tisztviselő

„Súlyos villamoselgázolás. A Horthy Miklós körtéren egy 61-es villamos elgázolta Jákfabi Márton dohánygyári tisztviselőt. A mentők súlyos, életveszélyes állapotban szállították a Rókus-kórházba.” (Magyar Nemzet, 1943. 08. 17. – 185. szám)

3. Szalonnáról gondoskodás történt

„A Gyógyszerészek Turista Társaságának október havi programja. Október 17-én, vasárnap: Kirándulás a Kamaraerdőbe. A Szfv.-i Szeretetotthon megtekintése, utána szalonnasütés és ebéd a Kostyál-féle vendéglőben. Szalonnáról gondoskodás történt, kenyeret mindenki maga hoz. Indulás: HÉV-el a Horthy Miklós körtérről 9.35-kor. Jegyét mindenki maga váltja. A Beszkárt átszállójegy ráfizetéssel érvényes! Visszaérkezés: este 6-kor. Vezető: Dr. Kiss Margit.” (Gyógyszerészi Szemle, 1943. 10. 02. – 40. szám)

4. A gyerek játszani akart

Mi lesz a Horthy Miklós körtéri gyermekjátszótérrel? Mikor gondoskodnak arról, hogy a megszüntetett játéktér, helyett megfelelő újat kapjon ennek a városrésznek gyermekserege? Talán kínálkozik mód és lehetőség a megfelelő megoldásra. A bürokrácia, a közigazgatási aktagyártás és a rohanó élet kívánalmait összehangolva, orvosolni kellene ezt a sérelmet, amelynek oly sok apró magyar a kárvallottja. A gyerek játszani akart a Horthy Miklós-körtér környékén is és ha már hozzászokott kedvenc alkalmatosságaihoz, amelyek a játéktér megszüntetése előtt rendelkezésére állottak, akkor nehezen megy a fejébe, hogy miért vették el azokat tőle?” (Nemzeti Ujság, 1943. 02. 18. – 39. szám)

5. Hatgyermekes lakbér

„Megloptak egy honvédet a villamoson. Hétfőn délelőtt a Ferenc József tér és a Horthy Miklós-körtér között az egyik villamoson ifj. Buchreiter István hatgyermekes honvéd őrvezető zsebéből 180 pengőt kiloptak, amivel negyedévi lakbérét akarta kifizetni. A károsult kéri a tettest, hogy juttassa vissza hozzá a pénzt a Hamzsabégi-út 4555. hrsz. sz. városi lakótelepre, az E épület C- lépcső II. era, 201. sz. lakásba.” (Pesti Hírlap, 1943. 03. 09. – 55. szám)

6. Házfelügyelőség érdekel?

Lakáscsere. XI. kerület. Horthy Miklós körtérnél ötemeletes házban lévő házfelügyelőségemet ELCSERÉLNÉM XI. kerületi 1 v. 2 szobás komfortos lakással. 'Komoly ajánlatokat sürgősen 17080 jeligére'.” (Nemzeti Ujság, 1943. 05. 02. – 98.szám)

7. A járda mellett húzódó fűben

„Csecsemőholttest a Horthy Miklós körtéren. A Lágymányosi út és Saru utca sarkán, a járda mellett húzódó fűben egy utcaseprő papírba csomagolt, jólfejlett fiúcsecsemő holttestét találta meg. A rendőrorvosi megállapítás szerint az oszladozó csecsemőholttestet két-három nappal előbb szülhette anyja. A rendőrség kéri, aki az ügyben felvilágosítást tud adni, jelentkezzen a főkapitányság II. emelet 145. számú szobájában dr. Simon rendőrkapitánynál vagy az I. emelet 88. szám alatt Kunos László detektívnél." (Magyar Nemzet, 1943. 09. 21. – 213. szám)

Újbudai Kulturális Intézet
Fotó: Újbudai Kulturális Intézet

 

+1. A korabeli sajtó a Gombáról

„Naponta nem kevesebb, mint 50 000 utas átszállóforgalmára kell méreteznünk a Horthy Miklós-körtérnél berendezkedésünket, — mondotta a közlekedési vállalat egyik igazgatója, aki most személyesen is felügyel arra, hogy minél sürgősebben elvégezzék a körtéri építkezésnél még hátralevő munkálatokat. 

A közönség kényelmét szolgálja majd a Horthy Miklós-körtéren az a dimenziókhoz mértanilag is alkalmazkodó köralakú épülettömb, amelyen serénykezű mesteremberek dolgoznak jelenleg. Háromszázezer pengő költséggel építik meg ezt az állomás épületet, amelynek egyik része a HÉV forgalmi iroda és pénztárak kerülnek. A másik felében a Beszkart és HÉV személyzet tartózkodóhelye, öltözők, pihenőhely, zuhanyfürdő kap helyet. Az épület harmadik részében dohányáruda, espresso és újságpavillon szolgálja majd az utazóközönség kényelmét. Az épülettömb fölé üvegtető kerül és az egyes épületrészek között íves elhajlásban szélesre méretezett terület áll rendelkezésre a várakozó utasoknak. Minthogy a zárt, üvegtetős állomásépületnek, amelynek levegőjét télen központi fűtéssel emelik megfelelő hőfokra, olyan beosztása lesz, hogy a várható csatlakozóforgalom utastömegeit is be tudja fogadni, a jövőben esős vagy hideg időjárás esetén sem kell senkinek szabad ég alatt tartózkodnia. 

Az új állomásépület rövidesen elkészül és átadják rendeltetésének a lebontott régi, a forgalmi követelményeknek már régen meg nem felelt bódé helyett. A közeljövőben több hasonló korszerű építkezéssel gondoskodik a Beszkárt arról, hogy, a Széll Kálmán téri és a Horthy Miklóskörtéri villamos pályaudvarok után a székesfőváros, illetve a környék forgalma is mindenben megfeleljen annak, ami a kulturember igényeit jelenti.” (Nemzeti Ujság, 1943. 03. 25. – 68. szám)

Ami időben ezután történt a Gombával, arról az Újbuda Online írt összefoglalót, amit itt lehet elolvasni.

Felhasznált forrás: Arcanum Digitális Tudománytár

(Kiemelt kép: Fortepan/Magyar Rendőr)