FRISS

Fotók: festik a Lánchíd korlátjait


A 704 folyóméternyi korlátszerkezet jelentős részét a rozsda okozta károsodások miatt újra gyártották.

Továbbra is az eredeti tervek szerint, költségkereten belül halad a Lánchíd felújítása; a szakemberek már festik a járdákra visszakerülő korlátokat és műemléki elemeket  A híd továbbra is munkaterület, gyalogosan a felújítás végleges szakaszának lezárta után, előreláthatólag 2023 őszén lehet átkelni rajta – írta BKK közleményében.

Lánchíd korlátok

A 704 folyóméternyi korlátszerkezet jelentős részét a rozsda okozta károsodások miatt újra gyártották. A szakemberek ezeket kisebb darabokban szerelik fel a járdákra, hogy a korlátrendszer követhesse a híd mozgását. A Lánchíd díszes mellvédeit eközben már előkészítették a festésre. Nyolc íves mellvédöntvényt a Lánchíd 1914-1915-ös megjelenéséhez illeszkedően – archív fotók alapján rekonstruálva újonnan gyártottak le. Hamarosan az öntöttvas konzolok is a helyükre kerülnek a budai pilonon, ezek alapszerkezete és díszei már lefestve várják, hogy összeszereljék és február végén egy úszóműről a helyükre emeljék őket.

Lánchíd korlátok

A megújult útpálya tavaly decemberben nyílt meg a BKK járataival, a taxival, a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők előtt. A projekt befejezéséig elkészülnek a járdák burkolatai, befejezik a belső hídfőhelyiségek és aluljárók felújítását, visszaépítik a hiányzó műemléki elemeket, az öntvény mellvédeket, konzolokat, járdakandelábereket, restaurálják a pályaszint alatti kőfelületeket, változtatható színképű díszvilágítást szerelnek fel, valamint gyalogos-átkelőhelyet létesítenek a pesti hídfő északi és déli járdája között – olvasható a BKK közleményében.

Lánchíd korlátok

(Fotók: BKK)