FRISS

Lábadozik Samu, a herpeszes kiselefánt


Gondozói azonban még nem mernek fellélegezni, mert a legrettegettebb elefántkór legyőzése csodaszámba megy. Samunak szüksége van fajtársai segítségére is.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Samu, a Fővárosi Állat- és Növénykert húszhónapos kiselefántja herpeszvírusos megbetegedésben szenved. Ugyan az egyik legrettegettebb, elefántokat megtámadó kór legyőzése nem megy egyik napról a másikra, de már az elején biztató jel volt, hogy Samu az első kezelésekre is jól reagált.

Most pedig, két és fél héttel a betegség felismerése és a kezelések megkezdése után újabb jó hír érkezett a lábadozó kiselefántról, és bár gondozói még mindig nem merik azt mondani, hogy győztek, de az állatkert Facebook-oldalán azt írták:

a kiselefánt állapota olyan sokat javult, hogy jelenleg nincs is szükség további beavatkozásra.

Az állat betegségét olyan terápiával kezelték, amelyben vér- és vérplazma-átömlesztést is alkalmaztak. A gondozók beszámolója szerint Samu számára az állatkert minden elefántja alkalmas donor volt, de ehhez a szükséges mennyiségek levételének idejére az állatokat el kellett altatni. Akkor

kevesebb mint egy hét alatt 14 elefántaltatást hajtottak végre, amiből Samu apukája, az 5600 kilós Assam is kivette a részét.

Az elefánt herpeszvírus elleni védőoltás egyelőre nem áll rendelkezésre, fejlesztése jelenleg is zajlik, ennek hiányában kapta Samu azt a kezelési protokollt, ami legutóbb a Koppenhágai Állatkert Mun nevű, kétéves elefántjának is segített: Mun decemberben esett át a fertőzésen, és a kéthetes terápia után meggyógyult. Valóban nagyon veszélyes betegségről van szó, az esetek 85 százalékában az állatok nem élik túl, az állatkerti példányok nagyjából fele herpeszvírus következtében pusztul el.

Samu hogylétét ezért a fővárosi állatkert orvosai és gondozói továbbra is folyamatosan monitorozzák, és figyelemmel kísérik – tették hozzá a posztban.

(Kiemelt kép: Fővárosi Állat- és Növénykert/Facebook)