FRISS

Megújult a leopárdok és a tigrisek kifutója a fővárosi állatkertben


Mostantól összefüggő kifutórendszerben láthatók a Fővárosi Állat- és Növénykert szibériai tigrisei és perzsa leopárdjai.

A két nagymacskafajt befogadó kifutók 1971-ben épültek, és legutóbb 2001-ben estek át jelentősebb rekonstrukción – idézte fel a beruházás csütörtöki sajtóbemutatóján az állatkert szóvivője az MTI szerint. Az elmúlt több mint húsz év alatt a kifutók betekintő ablakai elhasználódtak, ezért újakra cserélték őket. Az új biztonsági ablakok nemcsak erősebbek (négy 6 milliméteres rétegből állnak), hanem a számukat is növelték. Az ablakokhoz vezető lépcsőfokok mellett rámpákat is kialakítottak, lehetővé téve az akadálymentes megközelítést.

A fejlesztés-felújítás, amit a Fővárosi Önkormányzat finanszírozott, a látogatói élmény növelésén felül a nagymacskák jóllétét is szolgálja – tette hozzá az állatkert szóvivője. A szibériai tigrisek és a perzsa leopárdok összefüggő kifutórendszerben láthatók, amely három különálló, de szükség esetén akár egybe is nyitható szabadtéri kifutóból, illetve belső elkülönítő és kezelő helyiségekből áll. A felújítás során javították a kifutók egybenyithatóságát, és megnövelték az állatok rendelkezésére álló területet is.

A kifutók lakói jelenleg egy idősebb szibériaitigris-pár, Szása és Niva, valamint egy fiatal perzsaleopárdpár, Banu és Akhmut, akiknek 2021 szeptemberében születtek kölykeik. A fiatalok – Amir és Arya – még most is együtt élnek az anyaállattal, de méretben már alig maradnak el tőle. A perzsa leopárd a legnagyobb testű, de viszonylag ritka párducfaj, sikeres budapesti tenyészésüknek ezért is van nagy jelentősége. A szibériai tigris szintén a legméretesebb tigrisfaj.

(Képek: MTI/Kovács Attila)