KULTÚRA

Neked is van egy Budapest-történeted? Írd meg, hogy írók készítsenek belőle regényt!


A 150 éves Budapest ünneplésére nem mindennapi ötlettel álltak elő a szervezők. És azt szeretnék, hogy te is részt vegyél benne!

Itt a remek alkalom, ha eddig motoszkált benned egy budapesti történet, de még nem tudtad papírra vetni.

A főváros 150. születésnapja alkalmából, a programsorozat szervezői szeretnék egy  regénnyel köszönteni Budapestet. Autentikus, mindnyájunkról szóló könyvet terveznek, ezért lenne jó, ha te is részt vennél benne, megírnád a saját történetedet, ami 23 írót inspirál majd, hogy egy nagyregény szülessen belőlük.

Az ötletről Gáspár Máté, a Budapest Brand művészeti vezetője és Tasnádi István író beszélgetett a Budapest TE meg ÉN podcastban.

„A Budapest Nagyregénynek az volt az alapgondolata, hogy próbáljunk meg egy szellemi emlékművet létrehozni. Azok, akik itt élnek most a városban, és azok, akik szakma-szerűen azzal foglalkoznak, hogy jó mondatokat írnak, mondják el, milyennek látják ezt a várost, mire emlékeznek belőle és mire szeretnék emlékeztetni azokat, akik egy ilyen művet a kezükbe fognak majd 150 év múlva”

– mondta Gáspár Máté. Hozzátette: „Ez egy nagy közös játék, részint azoknak az íróknak, akiket felkérünk erre a munkára, de rajtuk kívül valamennyi fővárosinak is, akiknek próbálunk hozzáférést biztosítani, mindezt időben elnyújtva és műfajilag sokszínűen. Az első fázis az anyaggyűjtés időszaka: a könyvfőváros honlapján van egy felület (ide kattintva elérhető), ahol január 31-ig várjuk az egyéni történeteket.“

Az ötlet összefogója, dramaturgja Tasnádi István lesz, aki, mivel filmsorozatokon is dolgozott, ismeri a történetösszefűzés fortélyait. 

A podcastből megtudhatjátok, milyen történeteket várnak a szervezők, ők miről írnának, ha részt vehetnének a pályázatban, és azt is, hogyan fésülik majd össze a beküldött munkákat.  

A műsor itt meghallgatható:

 

 

(Kiemelt kép: Fortepan/Kereki Sándor / Illusztráció: Sturm Dániel)