FRISS

Több mint 50 fát vágnak ki Kőbányán


A Főkert a kivágott fákat egy éven belül pótolni fogja.

Február 15-ig 51 balesetveszélyes fát vágnak ki a Jászberényi úton. A BKM Nonprofit Zrt. kertészeti divíziója, a Főkert szerint az arra közlekedők biztonsága érdekében muszáj kivágni őket.

A favizsgálatot szakembereik a Magyar Faápolók Egyesülete által kidolgozott részletesebb, a Radó Dezső munkáját továbbfejlesztő módszerrel végezték el. Ezt megelőzően zoológiai vizsgálatokat is végeztek. A kivágott fákat egy éven belül pótolni fogják.

A cég honlapján megtekinthetők a fadiagnosztikai adatlapok is. Ezek szerint a kivágott fák többnyire akácok, fehér akácok, de akad köztük bálványfa, bugás csörgőfa, szívlevelű szivarfa és nemes nyár is.

A legtöbb kivágásra ítélt fa esetében azt írják, hogy a gyökérzetük és a gyökérnyakuk legalább 50 százalékban, a törzsük előrehaladottan károsodott, utóbbi általában korhadt, odvas, emiatt pedig sem megtartani nem képes magát, sem a tápanyagellátási funkcióját nem képes ellátni.

A fák koronaalapja, illetve koronája szintén súlyosan károsodott.

Ahogy a vizuális vizsgálat értékeléseiben írják: a fák jelenlegi állapotukban balesetveszélyesek, a veszélyhelyzet ápoló célzatú kertészeti beavatkozással nem, kizárólag a fa kivágásával hárítható el.

(Fotó illusztráció: Főkert)