FRISS

A Fiumei úti sírkertben emlékeznek meg Tamás Gáspár Miklósról


A Fiumei úti sírkertben tartanak megemlékezést a január 15-én, vasárnap elhunyt Tamás Gáspár Miklósról barátai és tisztelői.

Ahogy a megemlékezés Facebook-eseményénél írják, halálával az egyik utolsó, az általános emberi felszabadulásért küzdő, kiemelkedő nagyságú értelmiségi távozott.

A megemlékezők délután négykor találkoznak a Fiumei Úti Sírkert főbejáratánál, és a Munkásmozgalmi Pantheonnál tervezik leróni tiszteletüket.

Mint az Énbudapestem is megírta, hosszú betegség után, 74 éves korában január 15-én, vasárnap hunyel el Tamás Gáspár Miklós filozófus-közíró, Budapest díszpolgára.

Tamás Gáspár Miklós Kolozsvárott született 1948-ban. Itt szerzett filozófiai diplomát, majd 1978-ban költözött Magyarországra. 1989-től az ELTE Jogtudományi Kar filozófiai tanszékének docense, ahonnan ellenzéki megnyilvánulásai miatt távolították el.

Volt a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetének főmunkatársa, tanított amerikai, angol és francia egyetemeken, 2007 óta a Közép-európai Egyetem (CEU) vendégprofesszoraként is dolgozott.

Tamás Gáspár Miklóst 2009-ben Húszéves a Köztársaság-díjjal tüntették ki, 2020-ban pedig Budapest díszpolgárává választották. 2022-ben megkapta a Baumgarten-díjat.

A filozófustól elbúcsúzott Orbán Viktor is.: „Elment a régi szabadságharcos” – írta a miniszterelnök.

Budapest főpolgármestere szintén Facebook-oldalán búcsúzott TGM-től. Karácsony Gergely azt írta, hogy a „filozófus halálával a főváros és az egész ország egy szellemi óriást veszített”.

(Kiemelt kép: Wikipedia/SZDSZ-Archívum)