KULTÚRA

Meghalt Tamás Gáspár Miklós


A filozófus-közíró, egykori rendszerváltó politikus, Budapest díszpolgára 74 éves volt.

Hosszú betegség után, 74 éves korában vasárnap meghalt Tamás Gáspár Miklós filozófus-közíró, Budapest díszpolgára – erősítette meg a Litera információját a Transtelexnek TGM családja.

Tamás Gáspár Miklós Kolozsvárott született 1948-ban. Itt szerzett filozófiai diplomát, majd 1978-ban költözött Magyarországra. 1989-tól az ELTE Jogtudományi Kara filozófiai tanszékének docense, ahonnan ellenzéki megnyilvánulásai miatt távolították el. Volt a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetének főmunkatársa, tanított amerikai, angol és francia egyetemeken, 2007 óta a Közép-európai Egyetem (CEU) vendégprofesszoraként is dolgozott.

A politikai életben a rendszerváltás előtt is aktív volt, a Kádár-korszak demokratikus ellenzékének egyik legismertebb tagjaként 1985-ben részt vett az ellenzéki csoportok monori találkozóján, aztán a Szabad Demokraták Szövetségében politizált, az első szabadon választott országgyűlésben képviselő is volt 1994-ig, a pártból 2000-ben lépett ki.

2002-től egy aktivista mozgalom, az ATTAC Magyarország alelnökeként tevékenykedett. 2008-ban a Szociális Charta egyik alapítója volt, majd 2009-ben a Zöld Baloldal Párt Európai Parlamenti képviselőjelöltje; 2010 májusától a párt megszűnéséig ellátta a Zöld Baloldal Párt elnöki posztját.

Tamás Gáspár Miklóst 2009-ben Húszéves a Köztársaság-díjjal tüntették ki, 2020-ban pedig Budapest díszpolgárává választották. 2022-ben megkapta a Baumgarten-díjat.

Budapest főpolgármestere Facebook-oldalán búcsúzott TGM-től. Karácsony Gergely azt írta, hogy a filozófus „halálával a főváros és az egész ország egy szellemi óriást veszített”. 

(Kiemelt kép: Tamás Gáspár Miklós / Fotó: Flickr/Európai Bizottság/Dudás Szabolcs)