KÖZÉLET

„Béke csak akkor lehet, ha Ukrajna területi szuverenitása helyreáll”


Karácsony Gergely, valamint Varsó, Prága és Pozsony polgármesterei visszaérkeztek a kijevi látogatásukról Varsóba, ahol a magyar városvezető egy menekülteket fogadó hangárban mondott rövid beszédet.

A magyar főpolgármester hangsúlyozta, nagyon fontos volt számára ez az út, hogy a saját szememmel láthassa, ami Bucsában és Kijevben történt, és amiről pár hónappal ezelőtt még azt gondoltuk, elképzelhetetlen, hogy megtörténhet.

„Azok az országok, amiket képviselünk, Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország is nagyon sokat szenvedett a 20. században, éltünk szovjet megszállás alatt, és pontosan tudjuk, milyen fontos az európai integráció” – magyarázta Karácsony, majd hozzátette, hogy éppen azért is alapították meg a Szabad Városok Szövetségét, mert

békét és népek közötti szolidaritást szeretnének Európában.

A főpolgármester ezúttal is kitért arra: számára nagy fájdalom, hogy a magyar kormány ebben a teljesen világos, a feketét és a fehéret egyértelműen megkülönböztethető helyzetben nem őszinte politikát folytat: „A magyar kormány megszavazott minden szankciót Oroszországgal szemben, ma Magyarországon mégis óriásplakátok ezrei hirdetik, hogy a szankciók rosszak, a békéről beszélnek, de nem teszik hozzá, hogy béke csak akkor lehet, ha Ukrajna területi szuverenitása helyreáll."

Ahogy két nappal korábban, úgy most is hozzátette, hogy

egy nép sem hibáztatható a kormányai rossz döntése miatt,

és hogy ő pontosan tudja, hogy magyarok millió várják azt a békét, amelyben Ukrajna kerül ki győztesen. „Ez nagyon fontos Ukrajna minden polgára számára, és különösen fontos az Ukrajnában élő magyar kisebbség számára, amelynek a békéjét és jogait csak egy Európai Unióhoz csatlakozó Ukrajna tudja majd megadni” – zárta a beszédét.

Ahogy korábban megírtuk, Karácsony Gergely január 11-én Pozsony, Prága és Varsó városvezetőivel együtt Vitalij Klicsko kijevi polgármester meghívására hivatalos látogatásra érkezett a háború sújtotta Ukrajnába.

A kijevi látogatásának célja annak áttekintése volt, hogy a szövetség fővárosai milyen infrastrukturális és humanitárius segítséget tudnak nyújtani az orosz háborús agressziótól szenvedő Kijev városának és az ukrán főváros polgárainak.

A főpolgármesterek tanácskozását Klicskó azzal kezdte, hogy a városában 150 ember, köztük négy gyerek halt meg, és hatszáz épület vált romhalmazzá. Szerinte ez nem háború, mert abban vannak szabályok,

itt viszont idősek, gyerekek halnak meg. „Ez terrorizmus, népirtás”

– tette hozzá. A találkozón Karácsony arról beszélt, hogy Magyarország az ukrán nép barátja. Később hozzátette még, hogy a magyar népet nem szabad azonosítani a magyar kormánnyak.

Fotó: Herczeg Szonja

 

„Tudjuk, hogy önök egy szabad világért harcolnak az orosz agresszor ellen. Sok millió magyar üzenetét tolmácsolom: tartsanak ki! Tudjuk: ez a harc nem csak Ukrajna és Oroszország harca, ez a harc a jó és a gonosz harca. És csak a jók győzhetnek” – zárta Budapest főpolgármestere.

A városvezetők Bucsába is ellátogattak, ahol az oroszok több száz fegyvertelen civilt mészároltak le.

Fotó: Herczeg Szonja

 

„Aki elveszti az erkölcsi iránytűjét, annak ajánlom, hogy jöjjön el ide, és nézzen a túlélők szemébe. Beszélje meg a kérdést a helyi pappal, akinek át kellett élnie, hogy a templom végéből tömegsírt csináltak” – üzente Karácsony.