KULTÚRA

A hétköznapok, az ellenállás és az ünnep


A főváros változatos programokkal ünnepli az 1956-os forradalmat. Monodrámával, filmvetítéssel, városi sétákkal, de még nosztalgiavillamossal is a hősök nyomába eredhetünk.

„A Béke és Szabadság legutóbbi számaiban több ízben olvastam olyan leveleket, amelyekben arról van szó, hogy az olvasók szöget, csavart és az emberi szervezetre általában nem túlságosan hasznos anyagokat találnak a kenyérben.

Most én is küldök egy szöget, amely szerencsére megakadt a torkomon, s így nem nyeltem le.

A kenyeret a III. kerületi Kolosy téri Húsközértben vásároltam” – írta olvasói levelében Z. Károlyné az óbudai Uszály utcából, a Béke és Szabadságba, a Rákosi-korszak képes magazinjába, amely 1950-ben jelent meg először, az utolsó száma pedig 1956. október 17-én. A szinte kizárólag pártpropagandával foglalkozó lapnak azért volt egy rovata, a Kiskakas című, amely afféle szelepként működött, mivel ezen keresztül „a nép” is kifejezhette elégedetlenségét. Természetesen nem a rendszerrel szemben, de hétköznapi ügyekben, olvasói levél formájában megfogalmazhattak valódi problémákat is. Noha nincsenek kétségeink afelől, hogy e leveleket alaposan megszűrték közlés előtt, még így is érdekes kordokumentum a rendszerről, és többet elmond róla, mint a Béke és Szabadság egyéb oldalai – leszámítva a sportrovatot. 

Mindezt csak azért vettük elő 1956 kapcsán, mert október 23-án, a Városháza parkban Így éltünk mi a forradalom előtt címmel nyílik plakátkiállítás, amely a város lakóinak akkori hétköznapjait igyekszik bemutatni; egyebek mellett azt, hogy milyen filmeket játszottak a mozik; milyen zenéket hallgattak; mennyibe került a villamosjegy és így tovább…

Széchenyi
A Széchenyi fürdő 1955-ben Kép: Reményi József/Fortepan

Amúgy a korabeli moziműsort böngészve, egy hónappal a forradalom előtt, mindössze egyetlen olyan filmet találtunk, amelyre ma is emlékezhetünk, ez a pedig A bagdadi tolvaj – ami 1940-ben készült. Érdekes, de nem meglepő, hogy a az akkoriban játszott filmek java szovjet volt. Az már inkább, hogy két indiai (Ganga, Csavargó), két argentín (Visszaélés, Telepesek) és egy kínai filmet (A pillangó meséje) is vetítettek. Ám ha választanunk kellene, akkor a Gonosz favágó című jugoszláv filmet néznénk meg a József körúti Bányász, vagy az újpesti Tündér moziban. A Corvin moziban a Traviata című olasz film ment, ami modern környezetbe helyezte Dumas regényének cselekményét – Verdi zenéje nélkül.

Ki sejtette volna a film akkori nézői közül, hogy hatvannyolc évvel később, 2024. október 23-án forradalmi mozivá változik a Corvin mozi, és a Jávor-termében 12.00 órától a Néma forradalom,  15.00 órától a Szabadság, szerelem, 17.45-től pedig a Megáll az idő című filmeket lehet megtekinteni.

’56 – nekem ez máig is a csoda. Ami az életemben a csúcs volt, az emberhez méltó. Furcsa, hogy ezt így mondom, hiszen akkor én nagyot vesztettem, a legnagyobbat, amit ember veszíthet. Én akkor mindent elvesztettem! Mégis úgy gondolok vissza rá, hogy gyönyörű volt”

– mondta egy interjúban Gyenes Judith, a Nagy Imre-perben elítélt és kivégzett honvédelmi miniszter, Maléter Pál özvegye. A Pali című monodráma az ő visszaemlékezései alapján készült, és október 23-án, 15 órától tekinthető meg, Szamosi Zsófia előadásában. A program ingyenes, de a korlátozott férőhely miatt regisztráció köteles, melyet itt lehet megtenni. 

A programok sorából nem hagyhatjuk ki azt sem, hogy az ünnepnapon négy alkalommal is részt vehetünk egy-egy vezetett sétán, hogy közelebbről is megismerjük az ötvenes évekbeli Budapestet. Az egyedi tematikus sétaútvonal a Budapest Bejáró részeként valósul meg, első állomása a már említett plakátkiállítás lesz a Városháza Parkban, az utolsó pedig a Kálvin téren, ahol ádáz harcok is zajlottak. A vezetett túrákra ezen a linken lehet regisztrálni. 

Az ünnepnapon az 56-os villamos vonalán, Hűvösvölgy és a Móricz Zsigmond körtér között, 10.00-18.00 óra között. UV típusú nosztalgiavillamossal is lehet utazni. A villamosra a BudapestGo applikációjában és a helyszínen is lehet jegyet váltani.

Kálvin
Kálvin tér Kép: Keveházi János/Fortepan

Az október 23-i programok a Budapest Brand Zrt. és a Fővárosi Önkormányzat szervezésében valósulnak meg. Részletes leírás itt érhető el, a főváros további eseményeiről a Budapest Te meg Én Facebook-oldalán lehet tájékozódni.