KULTÚRA

Itt a ros hásáná, a zsidó újév!


Október 2-án kezdődik a kétnapos újévi ünnep. Az 5785. év elejére a zsinagógák különleges programokkal készülnek és lakomával várnak mindenkit.

Eljött a zsi­dó naptár évfordulója ros hásáná, ezzel véget ér a teremtés 5784. éve és kezdetét veszi az 5785. esztendő – a számítás kezdete: a világ teremtése. A zsidó újév, a ros hásáná (ראש השנה) pontos fordítása nem azt jelenti, hogy új év, hanem azt, hogy az év feje. Ahogy a fej (az elme) határozza meg a test működését és az ember tetteit, úgy befolyásolják a ros hásánákor elmondott imák és jó cselekedetek az egész elkövetkező esztendőt. Ezért úgy tartják, érdemes jól kihasználni ezt a két napot! A ros hásáná az egész világon kétnapos, az első nap mindig szeptember 6. és október 5. közé esik.

Szokások, hagyományok

A ros hásáná elsősorban az imádkozásról szól, a reggeli istentisztelet ilyenkor különösen hosszú, mert az imaszöveget számtalan vallásos költemény szövi át. Vannak viszont más újévi hagyományok is, legtöbbjük étkezési szokásokhoz köthető:

-       Babonásabb gondolkodású családokban ros hásáná idején az egész napot olyan dolgokkal töltik, amelyeket egész évben szeretnének végezni. Egyes helyeken ilyenkor nem is alszanak, nehogy végigaludják az évet.

-       Ilyenkor a máskor hosszúkás, sós ünnepi kalács (barchesz) is kerek és édes, a szokásos sóba mártást pedig felváltja a mézbe mártás. Szokás a kalácsot a zsinagógában közösen fogyasztani és jókívánságokat mondani.

-       Egyes helyeken az esti vacsoránál a fiúgyerekek bevallják apjuknak az elmúlt évben elkövetett bűneiket (ezt többnyire az apai tányér mellé helyezett levélben teszik meg). Ilyenkor az apa természetesen megbocsát, így az évet tiszta lappal indíthatják.

-       Közép-Európa-szerte a zsidóság egy érdekes szokást – a taslích szertartást – gyakorol ros hásáná első napjának délutánján: a kenyérmorzsát összegyűjtik és délután egy folyóba szórják, így szimbolikusan a vízbe vetik bűneiket, ezáltal tisztán kezdhetik meg az új esztendőt.

-       Az édes és sikeres év iránti vágyaikat egyéb ételekkel is kifejezik: ilyen a mézbe mártott almaszelet, a gránátalma, a póréhagyma, a répa, a datolya, a halfej – a menü közösségről-közösségre változik. Az apró magokkal teli gránátalma például a jó cselekedetekkel teli élet reményét fejezi ki, a halfej pedig azt, hogy az élre kerüljünk és ne hátul kullogjunk.

Újévi programok 

október 2-án

-        Budapest legrégebbi ma is működő zsinagógája rendez nyitott ros hásánát. A világhírű Zorger kántorkórussal, imával, lakomával készül az Óbudai Zsinagóga, annak közössége és rabbija, Köves Slomó és családja. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

-        Újévi lakomával vár az Újbudai, a Vasvári, a Budavári, a Rumbach és a Zsilip Zsinagóga, valamint az Ohel Eszter Imaház is.

-       A Dohány utcai Zsinagógában 18.00 órakor kezdődik az újévi istentisztelet

 

 

október 3-án

-       A Zsilip, a Vasvári, az Óbudai, az Újbudai Zsinagógák erre az estére is szerveznek tradicionális lakomákat, amelyekre mindenkit szeretettel várnak.

 

További információ a programokkal kapcsolatban, regisztráció, jegyvásárlás itt elérhető.

A Budapesti Zsidó Hitközség zsinagógáinak újévi imarendje itt érhető el.

Kiemelt kép: Zsido.com