KÖZÉLET

Még folynak az árvíz utáni munkálatok a Római-parton


A Budapesti Közművek FKF Köztisztasági Divíziója már szeptember 22-én megkezdte a takarítást, de még bőven akad tennivaló.

Az árvíz már elvonult, és október 10-én, csütörtökön megnyitották a Római-partot, de a munkálatok még nem értek véget. Ahogy Óbuda-Békásmegyer önkormányzata írja közleményében, az október 14-ével kezdődő héten

még folyamatosan végzik a takarítását és fertőtlenítését.

Beszámolójuk szerint a homokzsákok elszállítása október 10-ig rendben lezajlott. Összesen 1600 köbméter homokot szállítottak el, amelyből 760 köbméter volt önkormányzat által megrendelt homok.

Miután az FKF, azaz a Budapesti Közművek-Fővárosi Közterület-fenntartó társasága végzett a bekötőutcák takarításával, a kerület köztisztasági csoportja megkezdte az érintett közterületek fertőtlenítését megfelelő arányban higított klórmésszel.

Az iszap is veszélyes

Ahogy a Budapest Főváros Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a korábbi közleményében tájékoztatott, az árvíz elvonulásával, a folyó apadásával nem ér véget a veszély, az árvízzel összefüggő fertőzések többsége ugyanis az árvíz levonulása után, a takarítás során következik be.

A takarítás, fertőtlenítés során csak a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ által engedélyezett szerek használhatók. A szilárd burkolatok esetén

klórmésszel történő lemosás és/vagy permetezés ajánlott.

Az árvízzel sújtott területeken lévő homokozók (óvodák, játszóterek stb.) esetében a homok teljes cseréje szükséges friss, fertőzésmentes homokra. A nem mosható, festett falfelületet 10%-os klórmész oldattal kell bemeszelni (1 kg klórmész 8 l vízben feloldva).

A kézfertőtlenítésre is külön kitérnek. Ha a kézen látható szennyeződés van, elsősorban a fertőtlenítő hatású folyékony szappan alkalmazása ajánlott. Abban az esetben, ha víz nem áll rendelkezésre, valamint nincs látható szennyeződés a kézen, úgy az alkoholos kézfertőtlenítő szerek alkalmazása ajánlott.

Készítményektől függően a kézfertőtlenítési idő 0,5-1,0 perc. Az alkalmazott készítmény használati utasításában előírt kézfertőtlenítési időt mindenkor be kell tartani.

Azért még a víz az úr

A védekezésért felelős Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. szeptember 16-án, hétfőn kezdte meg a Királyok útjai védvonal kulisszanyílásainak a lezárását, és kiépítettek egy csaknem 2 kilométer hosszú, egy méter magas, négy méter széles agyagtöltést.

A Duna vízállása szeptember 18., szerda délelőttre elérte Budapesten a 693 centimétert, és elöntötte a Római-partot, tehát akkor már napok óta tartott a védekezés a területen.

Az idei árvíz szeptember 21-én, szombat hajnalban, a vártnál végül alacsonyabban, 830 centiméteren tetőzött.

A beszámolók szerint sajnos

kidőlt a Római-part két legidősebb fája a Csónakház Mulatónál.

Ahogy az Énbudapestem is megírta, a BKM-FKF már szeptember 22-én, vasárnap megkezdte a munkát, amelynek során több tonna uszadékot, iszapot és hulladékot távolítottak el az elárasztott területekről. A 3. kerületi Pók utcában, illetve a Nánási úton az útpályák egy részét már aznap délre megtisztították, de mint a cikk elején is említettük, a munka ezzel még korántsem ért véget.